Parízek: Bezpečnosť a stabilita EÚ je spätá so západným Balkánom

NETKY.SK • 29 Október 2016, 14:32 • 2 min
Parízek: Bezpečnosť a stabilita EÚ je spätá so západným Balkánom

BRATISLAVA - Bezpečnosť a stabilita EÚ i budúcnosť európskeho projektu je bezprostredne spätá so situáciou v regióne západného Balkánu.

slovakia

left justify in out

Na medzinárodnej konferencii GLOBSEC Tatra Summit v Bratislave to dnes povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek, ktorý sa zúčastnil diskusného panelu "(Missing) piece of the puzzle: The Western Balkans" spolu s predstaviteľmi Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Macedónska, Srbska a Kosova. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

 

"Bez krajín západného Balkánu ostane európsky projekt nedokončený," uviedol Parízek. Napriek významnému pokroku krajín západného Balkánu však podľa jeho slov ani po 21 rokoch od ukončenia vojny v Bosne a Hercegovine a 17 rokoch od ozbrojeného konfliktu v Kosove nemožno situáciu v regióne považovať za úplne stabilizovanú. "Nové výzvy prináša migrácia, nárast radikalizmu a extrémizmu," priblížil.

 

Na summite sa diskutujúci zhodli na tom, že európska perspektíva prenáša ťažisko diskusie k pozitívnej agende budovania štátu a proreformného i integračného smerovania.

 

Energetická únia, financie, investície, budúcnosť eurozóny, digitálna agenda, ale aj migrácia a terorizmus sú hlavnými témami 5. ročníka medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, ktorá sa koná od 27. do 30. októbra v Bratislave a je jednou z kľúčových udalostí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Summit má prispieť do tzv. bratislavského procesu a do reflexie, kde má EÚ byť po tom, ako Veľká Británia oznámila svoj odchod.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies