Paríž zakázal dovoz zeleniny z talianskej Apúlie v obave z bakteriálnej infekcie

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 11:01 • 2 min
Paríž zakázal dovoz zeleniny z talianskej Apúlie v obave z bakteriálnej infekcie

RÍM - Francúzsko zakázalo dovoz zeleniny z juhotalianskeho regiónu Apúlia v obave z bakteriálnej infekcie, ktorá tam napadla stovky tisíc olivovníkov. Oznámil to dnes minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll.

slovakia

left justify in out

Talianske poľnohospodárske združenia tento krok označili za obchodnú vojnu a požadujú, aby voči nemu Taliansko oficiálne protestovalo, informovala tlačová agentúra AP. Európska komisia sa už vyjadrila, že Taliansko by malo uvažovať o vyrúbaní odhadom jedného milióna olivovníkov infikovaných bakteriálnou infekciou Xylella fastidiosa a vytvoriť bezpečnostnú ochrannú zónu, ktorá by zachránila približne 90 percent stromov, ktoré ešte nie sú nakazené.

 

Roľníci z Apúlie to odmietli s tým, že likvidácia stromov nezabráni baktérii v šírení. Hovoria, že EÚ by mala namiesto toho investovať do výskumu, ako túto baktériu zničiť. V Apúlii baktériu Xylella fastidiosa zaznamenali prvýkrát na olivovníkoch v októbri 2013. Baktéria rýchlo decimuje olivovníkové sady, ale objavila sa aj na mandľovníkoch a oleandroch.

 

Olivovníky patria medzi najstaršie stromy na svete. V Stredomorí je sedem olivovníkov, ktorých vek sa odhaduje na najmenej 2000 až 3000 rokov. Olivovník v krétskej obci Vouves ešte stále produkuje olivy, uviedol server Mother Nature Work (www.mnn.com).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies