Paríž volí starostu, favoritkami dve ženy

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 09:55 • 2 min
Paríž volí starostu, favoritkami dve ženy

PARÍŽ - Sú nimi exministerka životného prostredia za prezidenta Nicolasa Sarkozyho a dlhoročná námestníčka odchádzajúceho starostu Paríža .

slovakia

left justify in out

Francúzi v nedeľu pristúpia k volebným urnám v rámci prvého kola samosprávnych volieb. Hlasovanie bude sledované najmä v metropole Paríž, ktorá bude s najväčšou pravdepodobnosťou mať starostku. Stane sa tak vôbec po prvý raz v histórii mesta. Medzi najväčších favoritov víkendových volieb totiž patrí Nathalie Kosciusková-Morizetová, poslankyňa opozičného Zväzu za ľudové hnutie (UMP) a bývala ministerka životného prostredia za prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Jej veľkou súperkou je Anne Hidalgová, dlhoročná námestníčka odchádzajúceho starostu Paríža Bertranda Delanoëa. Španielska rodáčka a členka vládnej Socialistickej strany prípade zvolenia sľubuje miliardové investície do bývania, dopravy a zelene, kým 40-ročná Kosciusková-Morizetová s povesťou tvrdej ženy chce zredukovať počet mestských zamestnancov a ušetriť tak do roku 2020 až 225 miliónov eur.

 

Prvé kolo voľby starostu Paríža sa uskutoční v nedeľu, očakávané druhé o týždeň neskôr. Post starostu Paríža sa pritom považuje za veľmi prestížny, keďže ponúka ideálnu možnosť vstupu do najvyššej politiky. Dlhoročným lídrom turistami vyhľadávanej metropoly v 90. rokoch bol aj neskorší dvojnásobný prezident Jacques Chirac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona