Paríž vo štvrtok obsadia traktory, kvôli cenám mlieka bude protest aj v Bruseli

NETKY.SK • 2 September 2015, 18:38 • 2 min
Paríž vo štvrtok obsadia traktory, kvôli cenám mlieka bude protest aj v Bruseli

BRUSEL - Francúzski poľnohospodári sa vo štvrtok v Paríži rozhodli pre "silovú demonštráciu", keď okolo 1000 traktorov zablokuje život v centre mesta na znak protestu proti poklesu cien mlieka a mäsa.

slovakia

left justify in out

Rovnaký protest, s celoeurópskym významom, chystajú farmári z viacerých krajín EÚ v pondelok 7. septembra v Bruseli, vo štvrti, kde sa nachádzajú inštitúcie Európskej únie.

 

Protest v Paríži zorganizovala vplyvná poľnohospodárska odborová organizácia FNSEA ako reakciu agrosektoru na problémy spôsobené chovateľom dobytka a ošípaných z dôvodu klesajúcich cien ich výrobkov. FNSEA upozorňuje, že tento stav ohrozuje prežitie fariem.

 

"Sme zúfalí. Ak dokážeme, že môžeme zablokovať Paríž, to možno prinúti vládu, aby prijala opatrenia. Ospravedlňujeme sa Parížanom, ale prichádzajú roľníci," uviedol pre francúzske médiá predseda Zväzu poľnohospodárov z administratívnej oblasti Finistere Sebastien Louzaouen.

 

V posledných dňoch sa traktory zo všetkých regiónov Francúzska začali sťahovať do Paríža, kde sa kvôli ich prítomnosti vo štvrtok očakáva vážne narušenie mestskej dopravy. Parížska polícia už vyzvala šoférov, aby v tento deň radšej odložili svoje cesty do hlavného mesta. Verejnosti odporúča prednostne používať systém verejnej dopravy.

 

Francúzska vláda 22. júla oznámila núdzový plán pre chovateľov dobytka vo výške 600 miliónov eur, avšak agrosektor požaduje od krátkodobých zásahov vlády aj dlhodobé opatrenia, ktoré majú pomôcť domácim výrobcom v súťaži s ich európskymi konkurentmi.

 

Po parížskej akcii bude nasledovať bruselská, pričom v pondelok aj belgická metropola očakáva okolo 1000 traktorov a od 5000 do 7000 nespokojných poľnohospodárov z rôznych krajín EÚ. Túto akciu zvolala Európska mliečna rada (EMB), ktorá už v priebehu augusta vyzvala európskych výrobcov mlieka a farmárov, aby sa 7. septembra zúčastnili na masovom proteste v Bruseli zameranom proti súčasnej politike EÚ v oblasti výroby mlieka.

 

Protest sa uskutoční v rovnaký deň, keď sa v Bruseli uskutoční mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo, na ktorom budú ministri diskutovať o opatreniach v prospech oživenia sektoru mlieka a mliečnych výrobkov.

 

Súčasná cena mlieka je podľa stanoviska EMB neudržateľná pre poľnohospodárov a jedine zníženiu objemu výroby mlieka môže vyriešiť túto krízu. Šéf EMB Romuald Schaber upozornil, že výrobcovia mlieka nebojujú za dotácie, ale chcú zaviesť limity na výrobu prostredníctvom krízového programu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona