Paríž súhlasí s vydaním kazašského magnáta do Ruska, rodina sa bojí o jeho život

NETKY.SK • 12 Október 2015, 15:12 • 2 min
Paríž súhlasí s vydaním kazašského magnáta do Ruska, rodina sa bojí o jeho život

PARÍŽ - Francúzsko súhlasí s vydaním väzneného kazašského magnáta Muchtara Abljazova do Ruska, informovali dnes v Paríži príbuzní podnikateľa, ktorý je obvinený zo sprenevery šiestich miliárd dolárov zo svojej medzičasom zaniknutej banky BTA. Rodina uviedla, že Abljazov sa proti vydaniu odvolá.

slovakia

left justify in out

Príbuzní vo svojom vyhlásení uviedli, že v prípade vydania do Ruska či Kazachstanu by Abljazov čelil "hroznému osudu". Ak neuspeje s odvolaním pred Štátnou radou, ktorý je najvyšším súdnym orgánom vo Francúzsku, obráti sa aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

 

Súhlas s vydaním podpísal francúzsky premiér Manuel Valls ešte 17. septembra, ale Abljazovovi, ktorý je internovaný vo väzení neďaleko Paríža, to oznámili len minulý týždeň.

 

Abljazova, ktorý je vo svojej vlasti považovaný za politického nepriateľa režimu, zadržala francúzska polícia na Riviére v júli 2013. Kazach sa dovtedy pol druha roka skrýval. V Británii bol predtým odsúdený na 22 mesiacov väzenia za pohŕdanie súdom v súvislosti s procesom o finančných podvodoch.

 

Za údajné machinácie v banke BTA vzniesli proti Abljazovovi obvinenie Kazachstan, kde banku v roku 2009 vyhlásili za nesolventnú, ako aj Rusko a Ukrajina, kde mala tiež pobočky. Abljazov všetky obvinenia odmieta, pripomenula agentúra Reuters.

 

Ako spresnila, Francúzsko nemá podpísanú s Kazachstanom dohodu o vydávaní, ale takáto dohoda s Ruskom existuje. Abljazovovi právnici sa v tejto súvislosti obávajú, že po vydaní z Francúzska Rusko by mohlo ich mandanta vydať Kazachstanu, kde by mohol byť súdený ako oponent súčasného prezidenta Nursultana Nazarbajeva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies