Paríž priznal, že nové vlaky za miliardy eur sú priširoké

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 18:36 • 2 min
Paríž priznal, že nové vlaky za miliardy eur sú priširoké

PARÍŽ - Francúzska vláda potvrdila, že medializované informácie o nákupe nových vlakových súprav nevhodných pre stovky staníc v krajine sú pravdivé a stanice budú musieť prispôsobiť.

slovakia

left justify in out

Podľa Paríža je dôvodom zlyhanie koordinácie medzi dvoma železničnými spoločnosťami. Tie pri nákupe stoviek nových vlakov za 15 miliárd eur vzali do úvahy zlé rozmery týkajúce sa iba staníc vybudovaných pred menej ako 30 rokmi. Problém však predstavujú tie, ktoré vybudovali pred približne 50 rokmi. Tieto staničné koridory sú totiž užšie a nové vlaky sa do nich nezmestia. Náklady na prispôsobenie 1300 z celkového počtu 8700 staníc v krajine odhadli na 50 miliónov eur, no suma zrejme porastie.

 

Zlyhanie železničných spoločností SNCF a RFF ako prvý odhalil týždenník Le Canard Enchaîné. Spoločnosti však tvrdia, že problém sa týka iba 350 nových vlakov, ktoré by mali začať premávať v roku 2016. Týždenník píše, že nevhodných je všetkých takmer 1900 súprav od výrobcov Alstom a Bombardier. Doteraz sa podarilo upraviť už 300 starých staníc.

 

"Je to, ako keby ste si kúpili ferrari, ktoré si chcete zaparkovať vo vašej garáži a uvedomíte si, že vaša garáž nemá úplne vhodnú veľkosť pre ferrari, pretože predtým ste ferrari nikdy nemali. Problém sme objavili trošku neskoro. Uznávame svoju vinu," povedal v tejto veci povedal hovorca RFF Christophe Piednoël.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies