Paríž predložil Moskve nový návrh na riešenie kauzy Mistral, Rusko ho odmieta

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 11:39 • 2 min
Paríž predložil Moskve nový návrh na riešenie kauzy Mistral, Rusko ho odmieta

PARÍŽ - Francúzska vláda vypracovala návrhy dokumentov na vypovedanie zmluvy o vyhotovení a dodávke dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral pre Rusko a zaslala ich do Moskvy. S odvolaním sa na zdroje v Moskve o tom dnes informoval ruský denník Kommersant.

slovakia

left justify in out

Dokumenty predpokladajú, že Paríž vráti Rusku asi 785 miliónov eur, ktoré Moskva môže získať len po tom, ako ruská vláda dá písomný súhlas s predajom už postavených lodí akejkoľvek tretej strane bez predbežných podmienok, napísal Kommersant.

 

Denník uvádza, že Moskva s takýmto riešením nesúhlasí, pretože náklady a straty Ruskej federácie súvisiace s vypovedaním kontraktu na mistraly sa podľa jej prepočtov pohybujú okolo 1,163 miliardy eur. Okrem toho ruská vláda nedá žiadne povolenie na reexport lodí, kým jej Paríž nevráti peniaze.

 

Podľa nemenovaného zdroja v ruskej vláde, variant s vrátením peňazí ruskej strane vôbec nevyhovuje. Vicepremiér Dmitrij Rogozin o tom už informoval Paríž, ktorý teraz pripravuje svoje argumenty.

 

Francúzsky týždenník Le Point odhadol, že anulovanie zmluvy na dodávku lodí Mistral Rusku môže Francúzsko stáť sumu od dvoch do piatich miliárd eur.

 

Zmluva o výstavbe dvoch vrtuľníkových lodí bola podpísaná medzi Ruskom a Francúzskom v roku 2011. Prvá z lodí - Vladivostok - bola spustená na vodu v roku 2013 a druhá loď, Sevastopol, mala byť dokončená v roku 2015. Francúzsky prezident Francois Hollande však dodávku lodí vlani zablokoval kvôli postupu Moskvy v ukrajinskej kríze.

 

Francúzsko nedávno nevylúčilo predaj plavidiel iným štátom. Do francúzskeho vojenského námorníctva zaradené byť nemôžu, pretože boli vyrobené podľa špecifických požiadaviek Ruska. Ich prestavba na francúzske normy by bola veľmi nákladná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona