Paríž núti veľké spoločnosti odhaliť zahraničné príjmy

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 11:20 • 2 min
Paríž núti veľké spoločnosti odhaliť zahraničné príjmy

PARÍŽ - Francúzsko chce donútiť veľké spoločnosti, aby priznávali detaily svojich aktivít v zahraničí. Cieľom je zabrániť firmám, aby sa vyhýbali plateniu daní. V nedeľu o tom informoval predstaviteľ francúzskeho ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

Paríž podľa ministerstva na nadnárodné spoločnosti rozšíri návrh pravidiel, ktoré pôvodne mali platiť len pre banky. "Naším cieľom je aj veľké spoločnosti zahrnúť do povinnosti zverejniť zahraničné aktivity podľa jednotlivých krajín. Len ako príklad, takýto postup by nám mal pomôcť zabezpečiť, aby žiadna spoločnosť nemohla vyhlásiť, že vo Francúzsku, kde má stovky zamestnancov, nemá žiadny obrat, ale na Kajmanských ostrovoch s jediným zamestnancom má obrovský príjem," povedal ministerský úradník. Dodal, že opatrenie vstúpi do platnosti v termíne, ktorý sa dohodne na európskej úrovni. 

Rozhodnutie je výsledkom májovej dohody lídrov EÚ, ktorí chcú odstrániť diery v daňových predpisoch, aby zabránili firmám ako Google, Apple alebo Amazon agresívne sa vyhýbať plateniu daní. Francúzska vláda ešte dodatočne určí, od akej hranice ročného obratu bude zákon platiť, predpokladá sa však, že by sa mal vzťahovať na všetky firmy v indexe CAC 40, ako aj na viaceré neobchodované spoločnosti, informoval denník Le Monde. 

Firmy proti takémuto postupu argumentujú zbytočnou administratívou, opatrenie má ale aj podporu eurokomisára pre vnútorný trh Michela Barniera, ktorý chce donútiť nadnárodné spoločnosti v Európe odhaliť, aké dane vlastne v jednotlivých krajinách, kde pôsobia, platia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona