Paríž má záujem organizovať iba OH 2024, v prípade neúspechu sa určite nebudú uchádzať o tie ďaľšie

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 18:28 • 2 min
Paríž má záujem organizovať iba OH 2024, v prípade neúspechu sa určite nebudú uchádzať o tie ďaľšie

LONDÝN - Paríž má záujem organizovať olympijské hry iba v roku 2024. Vyhlásil to trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Tony Estanguet, ktorý je jedným z lídrov francúzskej kandidatúry.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme akceptovať OH 2028. Jednoducho to nie je možné," doplnil Estanguet.

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na zasadnutí v Pjongčangu nevylúčila, že v septembri tohto roka sa rozhodne o dejiskách rovno dvoch OH.

 

Rozdelili by si ich Paríž a Los Angeles, teda dvojica kandidátov na usporiadanie OH 2024. Podľa Tonyho Estangueta so samotnou dvojitou voľbou dejiska Francúzi nemajú problém.

 

"Teraz alebo nikdy. Rodina MOV môže vybrať Paríž ako dejisko OH 2024, v prípade neúspechu sa však určite nebudeme uchádzať o OH 2028," tvrdí.

Výkonný výbor MOV poveril štvorčlennú skupinu pozostávajúcu z viceprezidentov organizácie, aby preštudovali všetky možnosti súvisiace s návrhom dvojitej voľby. Na podanie správy majú čas do začiatku júla, keď sa v Lausanne uskutočnia oficiálne prezentácie Paríža a Los Angeles. Bezprecedentný krok si zrejme vyžiada úpravu Olympijskej charty, k čomu je potrebný súhlas členov MOV. Súčasné znenie charty totiž hovorí, že hostitelia sa vyberajú sedem rokov pred konaním hier.

"Vždy si musíme nechať otvorené dvere pre výklad, ktorým sa dá prispôsobiť meniacim sa pomerom. Charta je dostatočne flexibilná, aby takéto riešenie akceptovala," vyhlásil prezident MOV Thomas Bach.     

Úvahy o dvojitej voľbe sa zrodili na základe vývoja situácie s kandidátmi na OH 2024, keď po odstúpení Ríma a Budapešti zostali v hre dvaja mimoriadne disponovaní uchádzači. Bach už v decembri minulého roka vyhlásil, že hnutie si nemôže dovoliť mrhať kvalitnými kandidatúrami.

Paríž a Los Angeles však doteraz opakovane deklarovali, že ich úsilie smeruje iba k OH 2024, nie k OH 2028.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona