Paritu eura s dolárom očakáva aj jeden z najúspešnejších prognostikov

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 10:01 • 2 min
Paritu eura s dolárom očakáva aj jeden z najúspešnejších prognostikov

Paritu eura s dolárom očakáva aj jeden z najúspešnejších prognostikov

slovakia

left justify in out

Kanadský ekonóm Shaun Osborne, považovaný za jedného z najúspešnejších prognostikov, predpokladá pokračovanie oslabovania kurzu eura s tým, že nevylučuje v budúcom roku dosiahnutie parity s dolárom.
      Podľa Osborna, hlavného menového stratéga v spoločnosti TD Securities v Toronte, klesne hodnota eura v 3. štvrťroku na 1,13 USD/EUR, do konca roka sa oslabí na 1,08 USD/EUR a v roku 2011 by mohlo dosiahnuť s dolárom paritu. Až potom predpokladá začiatok posilňovania jeho kurzu.
      V prvom polroku kleslo euro oproti doláru o 15 % v reakcii na obavy, že rekordné rozpočtové deficity Grécka, Írska či Portugalska prinútia vlády radikálne znížiť výdavky a obmedziť tak hospodársky rast. "V rámci eurozóny bude pre tieto ekonomiky mimoriadne ťažké získať späť pôvodnú konkurencieschopnosť," povedal Osborne (47), ktorý vedie divíziu menových stratégií v TD Securities od roku 2006. TD Securities, dcéra druhej najväčšej kanadskej banky Toronto-Dominion Bank, mala okrem najpresnejších prognóz v prípade eura a dolára aj najpresnejšie prognózy v prípade kurzu dolára oproti jenu a druhé najpresnejšie prognózy, čo sa týka eura a jenu a dolára a švajčiarskeho franku. V rámci hodnotenia za ostatných 18 mesiacov spoločnosť v presnosti prekonala banky ako Standard Chartered, Wells Fargo & Co, Credit Suisse Group či Canadian Imperial Bank od Commerce.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies