Paris Fashion Week ide pomaly do finále

NETKY.SK • 30 September 2019, 13:15 • 2 min
Paris Fashion Week ide pomaly do finále

PARÍŽ - Paríž je považovaný za epicentrum módy, haute couture, veľkých módnych domov a vybraného vkusu. Jeho povesť je postavená na kultúrnom odkaze a elegancii. Parížsky fashion week sa koná od 23. septembra do 1. októbra. Ako to všetko začalo?

slovakia

left justify in out

Od extravagantných plesov Paula Poireta cez New Look Christiana Diora až po dychberúce prehliadky Karla Lagerfelda.

 

Dnes sú parížske módne dni dramatickejšie než kedykoľvek predtým. Týždeň módy prináša kulisy v podobe replík vlakových staníc, supermarketov, letísk či kolotočov.

 

Mnoho z týchto ambicióznych scénografií bolo počinom Karla Lagerfelda v Chaneli, pričom každá nová sezóna sa pokúšala prekonať tú predchádzajúcu.

 

Teatrálnosti nájdete u Louis Vuittona, Balenciagy a Ricka Owensa. Je to iné mesto, ako keď tu pred viac ako 100 rokmi Paul Poiret hostil svoje slávne plesy, ale výrazný parížsky zmysel pre drámu sa nedá prehliadnuť ani dnes.

 

Počiatky parížskej módy

 

V počiatkoch parížskej módy si návrhári ako Charles Worth (na konci 19. storočia) a Paul Poiret (na začiatku 20. storočia) pohrávali s možnosťou predvádzať svoje modely naživo.

 

 

To isté v rovnakej dobe napadlo lady Duff-Gordon (navrhujúcu pod pseudonymom Lucile) v Londýne. Paul Poiret, známy svojimi bohato zdobenými šatami, sa rozhodol spojiť obchod so zábavou a usporiadal rad opulentných plesov.

 

 

Jeden z najpozoruhodnejších sa odohral v roku 1911 na tému Tisíc a druhá noc, návrhár predstavil široké šaty a háremové nohavice.


Paríž dvadsiatych a tridsiatych rokov sa spája so známymi menami: od nenápadnej jednoduchosti Coco Chanel, surrealistických experimentov Elsy Schiaparelli až po splývavé riasenie Madeleine Vionnet.

 

Módne prehliadky sa z veľkých udalostí stali komornejšie a osobnejšie, každý módny dom predstavoval svoje kolekcie na modelkách, a to na akciách určených výhradne klientom. Aby nedošlo ku kopírovaniu modelov, neboli vtedy fotografi, na rozdiel odo dneška, vítaní.

 

Paris Fashion Week končí zajtra

 

Paris Fashion Week pomaly končí a to znamená, že sme takmer vo finále módneho maratónu. Paríž láka rozmanitosťou, eleganciou a predovšetkým diktuje hlavné trendy, ktoré potom obletia celý svet. A aké sú tie tohtoročné? Zvieracie potlače, nesmrteľné trenčkoty, kombinácia šiat, mikín a tenisiek; béžovej, čiernej, modrej či ružovej. Odtiene, ktoré spolu dokonale ladia. Ak chcete byť in, musíte sa skrátka pozrieť do parížskych ulíc.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies