Paradajkové variácie

NETKY.SK • 26 September 2016, 09:00 • 2 min
Paradajkové variácie

BRATISLAVA - Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu Paradajkyparadajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku.

slovakia

left justify in out

Na dnes sme pre Vás pripravili:

Paradajková polievka so syrom

 

Dnes recept na starú, ale obľúbenú klasiku z paradajkového pretlaku.

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 1 bobkový list, 2 klinčeky, nové korenie, 1 ČL soli, 1 hrsť cukru, 500 g paradajkového pretlaku, syr na strúhanie,

 

Príprava receptu:

Z oleja a hladkej múky si urobíme zápražku, ktorú zalejeme vodou. Rozvaríme, pridáme bobkový list, klinčeky, nové korenie, soľ, cukor a za stáleho miešania privedieme k varu. Potom prilejeme paradajkový pretlak a vody toľko, aby mala polievka správnu hustotu. Necháme zovrieť a odstavíme. Podávame so strúhaným syrom.

obrazokČas prípravy: 35 minút

 

UTOROK 27.9.2016

Plnené paradajky

 

Večera, pohostenie pre návštevu, alebo len tak ako chuťovka. To sú plnené paradajky.

 

Suroviny pre 4 osoby:

8 väčších paradajok, 1 konzervu sardiniek v oleji, 1 kyslé jablko, 100 g čerstvého mladého hrášku, 150g majonézy, 2 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava,

 

Príprava receptu:

Paradajky umyjeme, osušíme, odrežeme vrch a vnútro vydlabeme. Naplníme plnkou, ktorú sme si pripravili nasledovne. Zo sardiniek zlejeme olej, roztlačíme ich vidličkou, pridáme maslo, na malé kocky nakrájané jablko, majonézu. Premiešame, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou. Túto plnku vložíme do paradajok. Podávame s čerstvou bagetou.

obrazokČas prípravy: 30 minút

 

STREDA 28.9.2016

Šalát s opečenými paradajkami

 

Tip na rýchly a osviežujúci šalát nájdete práve v tomto recepte.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 750 g malých paradajok, soľ, mleté biele korenie, olivový olej, 1 PL balzamikového octu, lístky čerstvej bazalky,

 

Príprava receptu:

Cibuľu, cesnak a lístky bazalky nasekáme na drobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme paradajky a opečieme ich zo všetkých strán. Vyberieme, pokrájame a všetko spolu zmiešame. Pokvapkáme octom, necháme vychladnúť. Podávame s čerstvou bagetou.

obrazokČas prípravy: 30 minút

 

ŠTVRTOK 29.9.2016

Šatôčky s paradajkami

 

Potrebujete rýchlo napiecť a vyčerpali ste už všetky nápady. Nechajte sa inšpirovať týmto receptom.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 balenie lístkového cesta, paradajky, plátky tvrdého syra, oregano,

 

Príprava receptu:

Lístkové cesto vyvaľkáme a rozdelíme na štvorce. Do stredu každého štvorca položíme koliesko paradajky. Osolíme, posypeme oreganom. Uzavrieme do šatôčky. Povrch šatôčky pokryjeme plátkom syra. Položíme na mierne maslom vytretý plech a v rozohriatej rúre pri 180°C upečieme asi 10 minút.

obrazokČas prípravy: 25 minút

 

PIATOK 30.9.2016

Zapekané paradajky s ryžou

 

Nesmieme zabúdať ani na vegetariánov. Pre nich sme pripravili tento recept.

 

Suroviny pre 4 osoby:

350 g ryže, 2 PL masla, ½ kg paradajok, 150 g syru na strúhanie, 1 smotana na šľahanie, 3 vajíčka, soľ, mleté korenie, 1 cibuľu, olej,

 

Príprava receptu:

Ryžu si pripravíme na oleji s cibuľou klasickým spôsobom. Zapekaciu misu potrieme maslom a uložíme polovicu ryže. Uložíme na pláty nakrájané paradajky, polovicu syru a uložíme druhú polovicu ryže. V smotane rozmiešame vajíčka, soľ, korenie a zalejeme pripravenú zmes. Dáme zapiecť. Upečené posypeme syrom, podávame so zeleninovým šalátom.

obrazokČas prípravy: 60 minút

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies