Paralelne so summitom pokračuje aj rokovanie kontaktnej skupiny

NETKY.SK • 11 Február 2015, 22:18 • 2 min
Paralelne so summitom pokračuje aj rokovanie kontaktnej skupiny

MINSK - O pokračovaní rokovaní Kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré v utorok večer prerušili, informovala dnes z Minska ruská tlačová agentúra TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rokovanie, na ktorom sa zúčastňujú v bieloruskom hlavnom meste bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov, predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová, ako aj zástupcovia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Denis Pušilin a Vladislav Dejnego, prebieha paralelne s pokračujúcim rusko-ukrajinsko-francúzsko-nemeckým summitom.

 

Predstavitelia samozvaných republík z východnej Ukrajiny, ako to uviedol už v utorok večer jeden z nich Denis Pušilin, predložili partnerom návrhy, na ktoré očakávajú odpoveď.

 

Členom kontaktnej skupiny, ktorí sa už v utorok pokúsili vytvoriť predpoklady pre dnešnú vrcholnú schôdzku prezidentov Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky, sa podarilo dospieť v utorok večer k predbežnej dohode o zastavení paľby a stiahnutí zbraní.

 

V Kyjeve o tom ešte dnes predpoludním informoval zdroj blízky rokovaniam.

 

Podľa neho príslušné záruky v tomto zmysle na seba zobrala ukrajinská strana, ako aj zástupcovia samozvaných republík vyhlásených proruskými separatistami na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. 

 

"Môžem povedať, že včera (v utorok) sa stranám skutočne podarilo dohodnúť na zastavení paľby a stiahnutí zbraní. Kyjev dal príslušné záruky a predstavitelia Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky tiež vyjadrili svoju pripravenosť," spresnil nemenovaný zdroj pre agentúru RIA Novosti bez uvedenia bližších podrobností.

 

Podľa agentúry TASS by sa summit v Minsku mohol stať vyvrcholením intenzívneho mnohostranného úsilia o nájdenie riešenia ukrajinskej krízy. Diplomatické úsilie na "ukrajinskom fronte" zosilnelo v uplynulých dňoch, keď kancelárka Merkelová a prezident Hollande zavítali do Kyjeva a Moskvy, kde predstavili svoje návrhy na riešenie ukrajinskej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies