Paraguaj sťahuje veľvyslanectvo v Izraeli naspäť do Tel Avivu

NETKY.SK • 6 September 2018, 07:31 • 2 min
Paraguaj sťahuje veľvyslanectvo v Izraeli naspäť do Tel Avivu

ASUNCIÓN - Paraguaj v stredu oznámil, že sťahuje svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Jeruzalemu naspäť do Tel Avivu.

slovakia

left justify in out

Len pred niekoľkými mesiacmi, konkrétne 21. mája, pritom krajina presťahovala svoje veľvyslanectvo do Jeruzalemu. Stala sa tak vtedy len treťou krajinou s veľvyslanectvom v Jeruzaleme po Spojených štátoch a Guatemale, pričom k týmto trom krajinám sa už odvtedy nikto nepridal. Presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalemu, najmä v prípade toho amerického, bolo krokom s veľkou symbolikou, ktorý sa stretol s veľmi nepriaznivými reakciami nielen zo strany Palestínčanov, ale aj prevažnej väčšiny krajín.

Palestínčania totiž chcú mať časť Jeruzalemu za hlavné mesto svojho budúceho štátu, čo by sa v prípade, ak medzinárodné spoločenstvo uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, stalo ešte menej reálne.

Rozhodnutie Paraguaja vrátiť veľvyslanectvo v Izraeli na jeho pôvodné miesto v stredu ohlásil paraguajský minister zahraničných vecí Luis Alberto Castiglioni. Tento krok pritom nie je až tak nečakaný - v krajine sa totiž medzičasom zmenili politické pomery, bývalého prezidenta Horacia Cartesa vystriedal víťaz aprílových volieb Mario Abdo Benítez, a ten sa nikdy netajil, že jeho názor na presun veľvyslanectva do Jeruzalemu je negatívny.

Na aktuálne rozhodnutie Paraguaja už s hnevom zareagoval Izrael, ktorý v stredu večer oznámil, že dočasne zatvára svoje veľvyslanectvo v tejto juhoamerickej krajine a pohrozil, že rozhodnutie Paraguaja bude mať vážne následky na vzájomné vzťahy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies