Paradajky

NETKY.SK • 30 August 2015, 17:00 • 2 min
Paradajky

BRATISLAVA - Paradajky sa nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková.

slovakia

left justify in out

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu  paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je to draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok. Draslík je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Zo stopových prvkov je to meď, jód, mangán, molybdén.

 

Účinky paradajok na naše zdravie:

- znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú jeho vylučovanie z organizmu
- preventívne pôsobia proti vzniku aterosklerózy a srdcových chorôb [Paradajka - rajčina]
- mierne znižujú krvný tlak
- zvyšujú imunitu organizmu
- pôsobia proti rakovine
- podporujú prácu pečene
- čistia krv, vyplavujú toxíny
- podporujú vylučovanie žalúdočných štiav a peristaltiku, zlepšujú trávenie, odporúčajú sa pri poruchách látkovej - výmeny a chorobách žalúdka a čriev
- brzdia rast niektorých mikroorganizmov, v črevách pôsobí antisepticky
- regulujú prácu obličiek, zlepšujú močenie
- sú mierne afrodiziakálne, podporujú tvorbu semena
- znižujú únavu, zlepšujú trávenie
- spomaľujú starnutie
- napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť

 

Najlepšie paradajky sú tie, ktoré si vypestujete doma. Tým, že úplne dozrejú na slnku, totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a to určite postrehnete aj na ich chuti a vôni.


Rovnako ako aj iné ovocie a zeleninu, aj paradajky je najlepšie konzumovať v surovom stave. Podávajte ich s olivovým olejom, bazalkou a morskou soľou, ktoré zvyšujú ich liečivú silu. Nezabúdajte však na to, že lypokén dostanete z nich pri varení. Takže ich prípravu si zvoľte pol na pol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies