BRATISLAVA - Paradajky sa nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková.
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je to draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok. Draslík je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Zo stopových prvkov je to meď, jód, mangán, molybdén.
Účinky paradajok na naše zdravie:
- znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú jeho vylučovanie z organizmu
- preventívne pôsobia proti vzniku aterosklerózy a srdcových chorôb [Paradajka - rajčina]
- mierne znižujú krvný tlak
- zvyšujú imunitu organizmu
- pôsobia proti rakovine
- podporujú prácu pečene
- čistia krv, vyplavujú toxíny
- podporujú vylučovanie žalúdočných štiav a peristaltiku, zlepšujú trávenie, odporúčajú sa pri poruchách látkovej - výmeny a chorobách žalúdka a čriev
- brzdia rast niektorých mikroorganizmov, v črevách pôsobí antisepticky
- regulujú prácu obličiek, zlepšujú močenie
- sú mierne afrodiziakálne, podporujú tvorbu semena
- znižujú únavu, zlepšujú trávenie
- spomaľujú starnutie
- napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť
Najlepšie paradajky sú tie, ktoré si vypestujete doma. Tým, že úplne dozrejú na slnku, totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a to určite postrehnete aj na ich chuti a vôni.
Rovnako ako aj iné ovocie a zeleninu, aj paradajky je najlepšie konzumovať v surovom stave. Podávajte ich s olivovým olejom, bazalkou a morskou soľou, ktoré zvyšujú ich liečivú silu. Nezabúdajte však na to, že lypokén dostanete z nich pri varení. Takže ich prípravu si zvoľte pol na pol.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies