Paracetamol nepomáha pri bolesti chrbtice a kĺbov

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 14:48 • 2 min
Paracetamol nepomáha pri bolesti chrbtice a kĺbov

SYDNEY - Lieky s účinnou látkou paracetamol nepomáhajú pri bolesti chrbtice či osteoartróze. Tvrdia to austrálski vedci, ktorí porovnávali 13 štúdií liekov zahŕňajúcich viac ako päťtisíc pacientov.

slovakia

left justify in out

Ako ukázal ich výskum, účinná látka nepomohla znížiť úroveň invalidity či zlepšiť kvalitu života. Naopak, tím výskumníkov varoval, že užívanie paracetamolu môže zvýšiť riziko ťažkostí s pečeňou. Výsledky uverejnili v magazíne British Medical Journal.

 

Lieky s paracetamolom zvyknú užívať pacienti trpiaci bolesťami v spodnej časti chrbtice či osteoartrózou, čiže nezápalovým ochorením kĺbov. Avšak vedci z Univerzity v Sydney zistili, že v prípade osteoartrózy bedrového či kolenného kĺbu, účinná látka pomáhala len minimálne, a teda jej vplyv bol klinicky nevýznamný. "Paracetamol je široko používané voľnopredajné liečivo pri muskuloskeletálnych problémoch. Je preto dôležité, aby sme na základe nových zistení prehodnotili odporúčania pri liečbe," uviedol člen výskumného tímu Gustavo Machado. "V našom výskume sa paracetamol spájal s vyšším rizikom toxicity pečene. Pacienti mali takmer štvornásobne vyššiu pravdepodobnosť abnormálnych výsledkov pečeňových testov oproti tým, ktorí užívali placebo," doplnil vedec.
 

"Už dlhšie vieme, že paracetamol nemusí pomáhať každému so silnými bolesťami spôsobenými artritídou," reagovala na výsledky výskumu Jane Tadman z organizácie Arthritis Research UK. "No niektorí pacienti ho užívajú, pretože im umožňuje spať či športovať bez ťažkostí," doplnila. "Fyzická aktivita je pravdepodobne lepší a účinnejší spôsob tlmenia bolesti ako užívanie bežne dostupných liekov," upozornila tiež.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies