Papua-Nová Guinea zatvorí austrálsky utečenecký tábor na svojom území

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 09:55 • 2 min
Papua-Nová Guinea zatvorí austrálsky utečenecký tábor na svojom území

SYDNEY - Premiér Papuy-Novej Guiney Peter O'Neill dnes oznámil zatvorenie strediska pre zadržiavanie utečencov a žiadateľov o azyl, ktoré zriadili austrálske úrady na území tejto krajiny. Opatrenie nasleduje po tom, ako papuánsky najvyšší súd v utorok rozhodol, že zadržiavanie ľudí v tomto stredisku je protiústavné.

slovakia

left justify in out

Premiér O'Neill v dnešnom oznámení uviedol, že zariadenie na jednom z ostrovov Papuy-Novej Guiney - na ostrove Manus - zatvoria a že krajina okamžite požiada austrálsku vládu, aby sa postarala o tamojších azylantov.


Austrália posiela na ostrov Manus žiadateľov o azyl v rámci svojej migračnej politiky. Papuánsky súd však dospel k záveru, že konanie Austrálie je v rozpore s článkom tamojšej ústavy o osobnej slobode.


Momentálne sa v inkriminovanom zariadení nachádza približne 850 mužov. Súdne rozhodnutie podľa agentúry AP ohrozuje austrálsku politiku odmietania žiadateľov o azyl, ktorí sa plavia k jej brehom na člnoch. Canberra totiž platí Papue-Novej Guinei a tiež ostrovnému štátu Nauru za to, že týchto ľudí obe krajiny zadržiavajú v detenčných centrách na svojich územiach.


Najvyšší súd Papuy-Novej Guiney sa v utorok vyjadril, že zadržiavanie žiadateľov o azyl je porušením ich ústavného práva na osobnú slobodu, a nariadil domácej i austrálskej vláde, aby podnikli bezodkladné kroky a ukončili zadržiavanie azylantov na ostrove Manus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies