Papierové kolky v tomto roku skončia

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 14:31 • 2 min
Papierové kolky v tomto roku skončia

BRATISLAVA - Klasické papierové kolky budú na Slovensku o pár mesiacov minulosťou. Uhradiť nimi správne alebo súdne poplatky bude totiž možné iba do konca roka, predávať sa budú do konca novembra 2014.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to rezort financií. Platenie papierovými kolkovými známkami totiž od budúceho roka úplne nahradí nový systém úhrady správnych a súdnych poplatkov prostredníctvom systému eKolok, ktorý je v súčasnosti nasadzovaný do prevádzky.

 

Cieľom nového spôsobu platenia správnych a súdnych poplatkov je podľa rezortu financií zvýšenie komfortu občanov a firiem, zjednodušenie a sprehľadnenie celého systému. "Nový platobný systém eKolok sa od existujúcich platieb formou papierových kolkov odlišuje napríklad v tom, že eKolok zabezpečuje možnosti platby pre občana priamo na úrade, kde mu je služba štátu poskytnutá. V novom systéme tiež existujú viaceré možnosti platieb, teda umožňuje aj bezhotovostnú úhradu poplatkov. Pôjde o jeden z najmodernejších systémov platenia poplatkov v Európe," tvrdí ministerstvo financií. 

 

Papierové kolky, ktoré aj po 31. decembri 2014 zvýšia alebo po tomto termíne nájdu napríklad firmy zabudnuté, bude možné vrátiť prostredníctvom Slovenskej pošty na základe písomnej žiadosti. Lehota možného vrátenia nepoužitých papierových kolkových známok je do konca novembra 2015. 

 

K žiadosti bude potrebné pripojiť kolkové známky a zoznam, v ktorom bude uvedený počet kolkov podľa ich hodnôt a celková suma predložených kolkov. Ak bude žiadateľom občan, uvedie meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu. Ak pôjde o firmu, v tom prípade sa uvedie názov a sídlo a číslo účtu, na ktorý sa má príslušná suma vrátiť. Slovenská pošta následne vyplatí žiadateľom sumu, ktorá zodpovedá nominálnej hodnote predložených a overených kolkov do 30 dní od overenia ich pravosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies