Papierové kolky nahradil na Slovensku elektronický systém e-kolok

NETKY.SK • 2 Január 2015, 10:33 • 2 min
Papierové kolky nahradil na Slovensku elektronický systém e-kolok

BRATISLAVA - Na uhradenie súdnych a správnych poplatkov už nemôžu ľudia na Slovensku používať klasické papierové kolkové známky. Od 1. januára tohto roka ich totiž nahradil platobný systém e-kolok.

slovakia

left justify in out

Ak však niekomu papierové kolky ostali, podľa hovorkyne Slovenskej pošty (SP) Stanislavy Pondelovej ich môžu bez poplatku vrátiť do 30. novembra 2015 na všetkých pobočkách pošty. Pri vrátení stačí vypísať tlačivo Žiadosť o odkúpenie platných eurových kolkov a pošta ľuďom vyplatí peniaze za staré kolky. A to najneskôr do 30 dní od overenia pravosti papierovej kolkovej známky.
      

"Tieto procesy sa Slovenská pošta snaží maximálne urýchľovať tak, aby občanom vyplatila peniaze v najkratšom možnom čase. Zvyčajne je to do niekoľkých dní," priblížila Pondelová. Papierové kolky nahrádza platobný systém e-kolok, ktorého súčasťou sú samoobslužné platobné terminály, takzvané kiosky. Umiestnené sú na úradoch v rámci Slovenska. Ďalším kanálom na úhradu správnych a súdnych poplatkov v rámci systému e-kolok sú pobočky Slovenskej pošty.
      

Pošta však chystá aj novinky, a to, že poplatky bude možné uhrádzať aj takzvaným platobným predpisom na úhradu poplatku, ktorý občanovi vytvorí pracovník priamo na úrade. Zároveň by v priebehu tohto roka mala začať fungovať aj mobilná aplikácia, cez ktorú sa budú dať poplatky uhrádzať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona