Papierové kolky budú len do konca roka, e-kolkami sa už dá platiť na úradoch

NETKY.SK • 9 Október 2014, 12:30 • 2 min
Papierové kolky budú len do konca roka, e-kolkami sa už dá platiť na úradoch

BRATISLAVA – Papierovými kolkovými známkami bude možné na Slovensku platiť len do konca tohto roka. Štát totiž prechádza na nový spôsob úhrady správnych a súdnych poplatkov prostredníctvom moderného platobného systému elektronický kolok, takzvaný e-kolok. Od januára už občania zaplatia za služby štátu aj kartou či mobilným telefónom.

slovakia

left justify in out

"Žijeme v dobe, ktorá je dynamická, technologický rozvoj je významný, a to si vyžaduje, aby s novými riešeniami prišla aj štátna správa. Takým riešením je podľa nás systém e-kolok," uviedol dnes na stretnutí s novinármi štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Radko Kuruc. Ako dodal, digitalizácia systému má zvýšiť komfort občanov a firiem pri platení súdnych a správnych poplatkov a zároveň ho celý zjednodušiť a sprehľadniť.

 

Všetky záznamy o platbách budú evidované v centrálnom systéme. "Štát bude vedieť efektívnejšie vyhodnocovať fungovanie úradov na Slovensku, ale najmä sa zlepší kvalita života občanov, pretože nebudú viac musieť absolvovať rôzne postupy pred tým, ako prídu na úrad," povedal minister školstva a digitálny líder pre SR Peter Pellegrini.

 

Strategickým partnerom rezortu financií pri vývoji a prevádzkovaní systému e-kolok je Slovenská pošta. Dôvodom sú jej dlhoročné skúsenosti s distribúciou a predajom papierových kolkov, so spracovaním hotovosti, ale aj skutočnosť, že disponuje najväčšou pobočkovou infraštruktúrou v krajine i to, že je vlastnená štátom.

 

Občania už dnes môžu uhrádzať poplatky za úkony priamo na niektorých úradoch, a to v hotovosti alebo kartou. Papierové kolkové známky nepotrebujú na pracoviskách ministerstva vnútra, všetkých okresných dopravných inšpektorátoch a oddeleniach dokladov či na najväčších katastrálnych úradoch v krajských mestách. "Systém je dnes v prevádzke prostredníctvom takzvaných samoobslužných kiosk terminálov, ale do konca roka plánujeme nasadiť aj ďalšie distribučné kanály, napríklad mobilnú aplikáciu," priblížil generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

 

"Hovoríme o 1000 úradoch, 4000 obslužných miestach a zhruba 10.000 úradníkoch, ktorí budú pracovať s týmto systémom," vyčíslil Drucker. Zdôraznil, že papierovými kolkami bude možné platiť do konca tohto roka a v predaji budú len do 30. novembra. Prevádzkové náklady na nový systém sa odhadujú na 8,5 milióna eur ročne, "papierový" systém stál štát približne 9 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies