Pápežovu omšu v Québecu narušil protest proti koloniálnej doktríne

NETKY.SK • 29 Júl 2022, 06:51 • 2 min
Pápežovu omšu v Québecu narušil protest proti koloniálnej doktríne

QUÉBEC – Pápež František celebroval vo štvrtok omšu v kanadskej Národnej svätyni sv. Anny de Beaupré v meste Québec.

slovakia

left justify in out

Demonštranti ešte pred jej začiatkom rozvinuli pred oltárom transparent s nápisom žiadajúcim, aby oficiálne zrušil pápežské edikty z 15. storočia, ktorými sa legitimizovalo zabratie pôdy pôvodnému obyvateľstvu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters. Transparent s nápisom „Zrušte doktrínu“ držali dve ženy otočené ku kongregácii, neskôr ho sňali. Skupinu demonštrantov následne z kostola vyviedli a omša, na ktorej sa zúčastnilo zhruba 2 000 ľudí, prevažne pôvodných obyvateľov Kanady, následne bez incidentov pokračovala.

 

img


Bezprostredne nebolo zrejmé, či si pápež transparent stihol prečítať. Podľa agentúry DPA sa však ohliadol za demonštrantmi, keď ich vyvádzali z kostola. Takzvaná objaviteľská doktrína bola zakotvená v pápežských bulách, respektíve ediktoch z 15. storočia, pričom je chápaná ako ospravedlnenie koloniálneho zaberania pôdy a zdrojov európskymi mocnosťami. Domorodí obyvatelia roky žiadajú o jej zrušenie. Kanadská Komisia pre pravdu a zmierenie, ktorá vyšetrovala aj zlé zaobchádzanie s deťmi pôvodných obyvateľov v internátnych školách, taktiež vyzvala ešte v roku 2015 na jej zrušenie.

 

img


Pápež je na týždňovej návšteve Kanady, v rámci ktorej sa  domorodým obyvateľom ospravedlňuje za spomínané dlhoročné praktiky na internátnych školách prevádzkovaných katolíckou cirkvou. Kanadskí biskupi ho teraz žiadajú aj o to, aby sa vyjadril k predmetnej doktríne, ktorej myšlienky oni sami odmietajú. O potrebe „zaoberať sa touto doktrínou“ diskutoval s pápežom aj kanadský premiér Justin Trudeau počas ich stredajšieho stretnutia, informovala vo štvrtok premiérova kancelária.

 

img

 

Podľa Massima Faggioliho, profesora teológie a náboženských štúdií na americkej Villanovskej univerzite, ktorého cituje Reuters, je nepravdepodobné, že by pápež doktrínu zrušil, keďže to sa v cirkvi nerobí, no mohol by sa ňou zaoberať. Faggiolio dodal, že v takýchto prípadoch cirkev obvykle vydá nové dokumenty, ktorými tie staré v podstate nahradí.

 

Možno vás zaujme: Pápež zavtipkoval, že na jeho bolesť kolena mu pomôže obľúbený destilát



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona