Pápežovu návštevu Brazílie zatienili protivládne protesty

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 13:02 • 2 min
Pápežovu návštevu Brazílie zatienili protivládne protesty

RIO DE JANEIRO - Pápežovi Františkovi sa dostalo vrelé privítanie počas jeho pondelkovej návštevy Brazílie, kde ho prišli pozdraviť desaťtisíce pútnikov. Je to jeho prvá zahraničná návšteva od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi.

slovakia

left justify in out

Pontifik sa počas prvého dňa návštevy previezol na špeciálnom aute s otvorenou strechou ulicami Ria de Janeiro a neskôr sa v sídle guvernéra miestneho štátu stretol s prezidentkou Dilmou Rousseffovou.

Pápežovu návštevu však zatienili násilné demonštrácie v uliciach brazílskej metropoly, ktoré vypukli okamžite po skončení jeho schôdzky s Rousseffovou. Polícia protest pred guvernérskym palácom násilne rozohnala aj s použitím vodných diel a slzotvorného plynu. Demonštranti však neprotestovali proti pápežovi, ale proti guvernérovi Ria de Janeiro Sérgiovi Cabralovi. "Odíď Cabral, odíď Dilma!" skandovali aktivisti. Rousseffová pritom len nedávno čelila masovým demonštráciám proti jej vláde, ktoré sa jej však podarilo upokojiť. Brazílske úrady teraz dúfajú, že protesty nevypuknú opäť práve počas pápežovej návštevy.

Pápež prichádza do Brazílie v čase sociálnych nepokojov a protestov proti veľkým verejným výdavkom vlády, ktorá podľa kritikov zabudla na najchudobnejších. Práve v tejto súvislosti sa očakávajú nepokoje aj počas prítomnosti hlavy katolíckej cirkvi. Organizátori plánovanej demonštrácie poukazujú na sumu v prepočte takmer 70 miliónov eur, ktoré krajina vyčlenila na bezpečnostné opatrenia počas jeho prítomnosti v krajine. Okrem toho sa očakávajú aj demonštrácie neheterosexuálnych osôb.

František, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním životného štýlu, ktorý k pontifikátu tradične patrí. Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies