Pápežovo posolstvo: Nenásilie: štýl politiky za mier

NETKY.SK • 31 December 2016, 09:14 • 2 min
Pápežovo posolstvo: Nenásilie: štýl politiky za mier

VATIKÁN - Nenásilie: štýl politiky za mier. Tak v roku 2017 znie téma posolstva pápeža Františka pri príležitosti 50. Svetového dňa pokoja. V katolíckej cirkvi sa slávi vždy 1. januára. Prvý január sa spája aj so Slávnosťou Panny Márie Bohorodičky.

slovakia

left justify in out

V prvom takomto posolstve sa blahoslavený pápež Pavol VI. obrátil na všetky národy – nielen na katolíkov – s jednoznačnými slovami: 'Konečne sa jasne ukázalo, že pokoj je jediným skutočným smerom ľudského pokroku (nie napätie ambiciózneho nacionalizmu, nie násilné dobývanie, nie represie, ktoré sú hlavnou oporou klamného občianskeho poriadku)'.

Pápež upozorňoval na 'nebezpečenstvo uveriť v to, že medzinárodné spory nie sú riešiteľné čisto rozumovou cestou – teda rokovaniami založenými na práve, spravodlivosti a rovnoprávnosti – ale len pomocou odstrašujúcej a smrtiacej sily'.

Naopak, vychádzajúc z encykliky svojho predchodcu svätého Jána XXIII. Pacem in terris, vyzdvihol 'zmysel pre pokoj a lásku k pokoju založenému na pravde, spravodlivosti, slobode a láske'. Prekvapuje nás aktuálnosť týchto slov, ktoré nie sú dnes menej významné a naliehavé, ako boli pred 50 rokmi," uvádza sa v posolstve Františka.

Svätý Otec, ako je už tradíciou, podpísal toto posolstvo vo Vatikáne 8. decembra tohto roku na sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. "Mária je Kráľovnou pokoja. Pri narodení jej Syna anjeli oslavovali Boha a želali pokoj ľuďom dobrej vôle na zemi (porov. Lk. 2, 14). Prosme Pannu Máriu, aby nás viedla," uviedol pápež František.

"V roku 2017 sa modlitbou i skutkami usilujme o to, aby sme sa stali ľuďmi, ktorí vyhnali násilie zo svojho srdca, zo svojich slov i svojich gest, a ktorí vytvárajú nenásilné spoločenstvá starajúce sa o svoj spoločný dom," vyzval najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi. "Nič nie je nemožné, ak sa v modlitbe obrátime na Boha. Všetci môžu byť tvorcami pokoja", dodal v závere posolstva.

Svetový deň pokoja vyhlásil 8. decembra 1967 pápež Pavol VI. Ten sa po celý pontifikát zasadzoval za svetový mier a pokoj. Vo svojej apoštolskej exhortácii Evangelii nuntiandi zdôraznil, že misionárska dimenzia cirkvi je pre udržanie mieru a pokoja nevyhnutná. Na zvýraznenie tejto potreby zaviedol Svetový deň pokoja.

Kým rímskokatolícka cirkev slávi 1. januára Svetový deň pokoja, Organizácia Spojených národov (OSN) každý rok 21. septembra pripomína Medzinárodný deň mieru a akcentuje v ňom zachovávanie pokoja zbraní a nenásilia vo svete.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona