Pápežove slová o "mexikanizácii" Argentíny nemali byť urážkou

NETKY.SK • 25 Február 2015, 15:49 • 2 min
Pápežove slová o "mexikanizácii" Argentíny nemali byť urážkou

RÍM - Vatikán dnes uviedol, že slová pápeža Františka o hroziacej "mexikanizácii" jeho rodnej Argentíny nemali uraziť Mexičanov ani podceňovať úsilie mexickej vlády v boji proti obchodovaniu s drogami. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sporné vyjadrenie pápeža sa objavilo v emailovej komunikácii pápeža s Gustavom Verom, riaditeľom argentínskej ľudskoprávnej organizácie La Almeda a pápežovým priateľom.
     

Minister zahraničných vecí Mexika José Antonio Meade v pondelok uviedol, že jeho vláda má na základe pápežových slov obavy zo "stigmatizovania" krajiny ako útočiska priekupníkov s drogami.
     

Podľa oficiálneho stanoviska Vatikánu, ktorý už kontaktoval aj mexického veľvyslanca pri Svätej stolici, pápež použil pojem "vyhnúť sa mexikanizácii" v striktne súkromnej komunikácii s argentínskym priateľom, ktorý bojuje proti problému s drogami v krajine a ktorý sám túto frázu predtým použil, píše Reuters.
     

Pápež František v súkromnom emaile napísal, že drogové násilie v Mexiku je skutočnou hrozbou aj pre Argentínu.
     

"Dúfajme, že sa včas vyhneme mexikanizácii. Zhováral som sa s istými mexickými biskupmi a situácia je desivá," citovala pápežove slová La Almeda.
     

Od začiatku roka 2007 zomrelo v Mexiku viac ako 100.000 ľudí v dôsledku násilia súvisiaceho s činnosťou brutálnych drogových kartelov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona