Pápežova veľkonočná omša prilákala desaťtisíce pútnikov

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 14:13 • 2 min
Pápežova veľkonočná omša prilákala desaťtisíce pútnikov

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu odslúžil svoju druhú veľkonočnú omšu na vatikánskom Námestí svätého Petra, ktorá tentoraz prilákala vyše 150-tisíc Rimanov a pútnikov z celého sveta.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi si pripomenula zmŕtvychvstanie Krista tradičnou modlitbou za mier, v ktorej spomenul Ukrajinu, Sýriu či Nigériu, kde sú kresťania v poslednom období terčom teroristických útokov. František poukázal aj skutočnosť, že katolíci tento rok oslavujú Veľkú noc v rovnakom čase ako pravoslávne cirkvi, ktoré majú mnoho nasledovníkov práve na Ukrajine. "Žiadame ťa, aby si osvietil a podnietil iniciatívy, ktoré podporujú mier na Ukrajine, aby všetci zúčastnení s podporou medzinárodného spoločenstva urobili všetko pre to, aby zamedzili násiliu," povedal vo svojej modlitbe k Bohu. V prípade Sýrie sa František modlil za to, aby znepriatelené strany pristúpili k mierovým rokovaniam. Niekoľko týždňov pred svojou cestou na Blízky východ sa tiež vyslovil za udržanie izraelsko-palestínskeho mierového dialógu.

 

Davy pútnikov počas omše a tradičného požehnania Urbi et Orbi (Mestu a svetu) zaplnili celé Námestie svätého Petra vyzdobené kvetinami ako aj široký bulvár vedúci z Vatikánu k rieke Tiber. Priaznivé počasie kontrastovalo s búrkou počas noci zo soboty na nedeľu, keď František viedol vigíliu vo svätopeterskej bazilike. Podobne ako minulý rok sa pápež i tentoraz opomenul tradíciu zavedenú jeho predchodcami v podobe krátkych pozdravov v rôznych svetových jazykoch a namiesto toho svoje vystúpenie zakončil zaželaním dobrej chuti k obedu. 

 

Tisíce kresťanských pútnikov prišli aj tento rok Veľkú noc osláviť priamo do Jeruzalema či Betlehema, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta spojené si životom, ukrižovaním a zmŕtvychvstaním Krista.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies