Pápež zvolal nunciov z Blízkeho východu na poradu o postupe proti IS

NETKY.SK • 2 Október 2014, 16:25 • 2 min
Pápež zvolal nunciov z Blízkeho východu na poradu o postupe proti IS

VATIKÁN - Pápež František povolal do Vatikánu všetkých vyslancov Svätej stolice na Blízkom východe, aby sa počas najbližších dní pokúsili nájsť spôsob, ako lepšie chrániť tamojších kresťanov pred útokmi islamistických extrémistov.

slovakia

left justify in out

František sa dnes zúčastnil na stretnutí s apoštolskými nunciami pôsobiacimi v Egypte, Izraeli, Jordánsku, Iraku, Líbyi, Sýrii, Turecku a na palestínskych územiach. Na schôdzke boli prítomní aj vysokopostavení hodnostári rímskej kúrie.
     

Pápež odsúdil prenasledovanie kresťanov v Sýrii a severnom Iraku, ktorého sa dopúšťajú islamisti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Zastaviť ich postup bolo podľa neho legitímne.
     

Agentúra AP pripomenula, že začiatkom tohto týždňa druhý muž vo vatikánskej hierarchii - štátny sekretár Pietro Parolin, pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku uviedol, že "primerané použitie sily" počas multilaterálnej intervencie je "oprávnené a naliehavé". Uviedol však, že neslobodno zabúdať na "zodpovednosť za najslabšie zložky obyvateľstva". 
     

Vatikánsky diplomat vyjadril sklamanie z toho, že konflikty v Sýrii, na Blízkom východe a Ukrajine medzinárodné spoločenstvo sprevádza mlčaním alebo rozporuplnými reakciami. 
     

Parolin upozornil, že mnohí kresťania a iné etnické menšiny v Sýrii a Iraku sú v ostatných mesiacoch vystavení "strašnému prenasledovaniu". "Ich požiadavky by nás mali trvalo zaväzovať k tomu, aby sme ctili a podporovali dôstojnosť každého jednotlivca tak, ako ho Boh zamýšľal a stvoril". 
     

Štátny sekretár Vatikánu zároveň vyzval OSN na jednotný postup a varoval členské štáty Bezpečnostnej rady OSN, aby právom veta nebránili schváleniu uznesení, ktoré majú za cieľ všeobecné dobro, uviedol Vatikánsky rozhlas.
     

Vatikán je dlhší čas znepokojený útokmi islamistov na Blízkom východe, kde kresťanské komunity žijú nepretržite vyše 2000 rokov. Postup islamistov, ktorý sprevádza vraždenie kresťanov a príslušníkov iných náboženstiev či moslimských vierovyznaní, vyvolal masový útek kresťanov z oblastí, kde celé stáročia v pokoji spolunažívali s príslušníkmi iných náboženstiev vrátane moslimov.
     

Apoštolský nuncius v Damasku Mario Zenari pre Vatikánsky rozhlas uviedol, že stretnutie s pápežom vo Vatikáne bude veľkým povzbudením nielen pre blízkovýchodných kresťanov, ale aj pre ostatných obyvateľov regiónu, ktorí "túžia po riešení krvavých konfliktov a netrpezlivo naň čakajú". 
     

Na základe skúseností zo Sýrie vyjadril Zenari presvedčenie, že na Blízkom východe je reálny návrat k pokojnému spolužitiu ľudí rôznej viery. Uviedol, že v Sýrii obzvlášť medzi kresťanmi a moslimami, a to na všetkých úrovniach, vládne vzájomná úcta a na tomto základe je možné stavať aj naďalej. Vyjadril nádej, že stretnutie apoštolských nunciov vo Vatikáne poukáže aj na nutnosť posilňovať dialóg medzi troma monoteistickými náboženstvami v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona