Pápež zvolal do Vatikánu radu kardinálov, aby diskutovali o reformách v cirkvi

NETKY.SK • 1 Október 2013, 09:51 • 2 min
Pápež zvolal do Vatikánu radu kardinálov, aby diskutovali o reformách v cirkvi

VATIKÁN - Pápež František povolal do Vatikánu ôsmich kardinálov z rôznych krajín, aby ako členovia Rady kardinálov v rámci prvého kola rokovaní debatovali o reforme katolíckej cirkvi a rímskej kúrie. Ako pripomína agentúra AP, ide o novú iniciatívu s cieľom zapojiť vodcov lokálnych cirkví do prijímania rozhodnutí ohľadom katolíckej cirkvi, ku ktorej sa vo svete hlási 1,2 miliardy ľudí.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Vatikánsky rozhlas, Radu kardinálov, ktorej poslaním je pomoc pri riadení cirkvi a pri štúdiu plánovanej revízie Apoštolskej konštitúcie Pastor Bonus ohľadom rímskej kúrie, pápež ustanovil v pondelok špeciálnou listinou - chirografom, čím dal súčasne formálny štatút poradnej skupine ôsmich kardinálov, ktorých vymenoval 13. apríla. 

Francúzsky vatikanista Henri Tincq upozorňuje, že ide o prvý prípad v dejinách, keď pápež pri rozhodovaní o zásadných veciach nepostupuje ako absolutistický monarcha a "solitér". Pápež podľa neho za pomoci tzv. skupiny ôsmich "zaútočí" na oblasti, ktorým sa jeho predchodcovia vyhýbali alebo postupovali veľmi opatrne: chce reformovať rímsku kúriu, rozštiepenú na klany a odrezanú od reality; znížiť počet vatikánskych "ministerstiev" - dikastérií; znížiť počet zamestnancov a pravidelne usporadúvať zasadnutia vatikánskych "ministrov" - podobne ako to robievajú vlády štátov v modernom svete. 

Po zásadnej reforme rímskej kúrie začali volať kardináli po škandále s krádežou a únikom dôverných informácií z kancelárie medzičasom už emeritného pápeža Benedikta XVI. AP podotýka, že zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom bude koexistovať súčasný vatikánsky kabinet s Radou kardinálov. Kúria pracuje v súlade s dokumentom Pastor Bonus z roku 1988, v ktorom je rozpracovaná jurisdikcia kongregácií, rád, súdov a ďalších vatikánskych ustanovizní, ktoré riadia chod cirkvi. 

Honduraský kardinál Oscar Rodríguez Maradiaga, ktorý je koordinátorom Rady kardinálov, v júli pre denník La Nación uviedol, že "reforma rímskej kúrie je naliehavejšia než doktrinálne otázky". Dodal, že pápež je pre ňu pevne rozhodnutý. Podľa Maradiagu sú centrálne štruktúry cirkvi príliš rozrastené a zbyrokratizované a mali by byť pružnejšie. Bude ich podľa neho treba redukovať, pretože sa stali "starosvetským kráľovstvom, ktoré nemá s dnešným svetom mnoho spoločného". 

V najnovšom rozhovore pre katolícku Salt and Light Television kardinál poznamenal, že konštitúcia Pastor Bonus sa prežila. "Teraz je to iné a musíme napísať niečo iné. Ale zaberie to viac času ako mesiac alebo dva," upozornil. 

Aj vzhľadom na to sa neočakáva, že by prvé kolo rokovaní Rady kardinálov, ktoré sa začalo vo Vatikáne dnes a skončí sa v stredu, vyústilo do prijatia zásadného rozhodnutia. Aj pápež nedávno skonštatoval, že reformy v cirkvi si žiadajú čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona