Pápež zriadil komisiu na boj proti zneužívaniu detí

NETKY.SK • 5 December 2013, 16:45 • 2 min
Pápež zriadil komisiu na boj proti zneužívaniu detí

VATIKÁN - Pápež František zriadil komisiu na boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí a mladistvých katolíckymi kňazmi. Vo štvrtok o tom informoval americký kardinál a bostonský arcibiskup Sean O'Malley.

slovakia

left justify in out

Arcibiskup je jedným z ôsmich členov Rady kardinálov, ktorú pápež zriadil s úlohou pomáhať mu pri spravovaní cirkvi. Komisiu proti zneužívaniu detí zriadil František práve na návrh kardinálskej rady. Jej zloženie Vatikán oznámi v nadchádzajúcich dňoch. Princípom novej komisie bude nulová tolerancia voči akémukoľvek zneužívaniu detí. Jej úlohou bude vypracovať záväzné pravidlá správania sa pre kňazov a predstaviteľov cirkvi v jednotlivých krajinách ako aj pravidlá riešenia pochybení.

Katolíckou cirkvou v posledných rokoch otriasajú množiace sa škandály okolo zneužívania mladistvých. Prípady zaznamenali v Spojených štátoch, Írsku, Austrálii ale aj v Nemecku. Vatikán tvrdí, že každý rok dostáva asi 600 sťažností proti kňazom, ktorí údajne sexuálne zneužívali svojich veriacich. Väčšina z prípadov sa však neodohrala v súčasnosti, ale ešte v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Cirkev bola terčom kritiky najmä preto, že kňazov podozrivých z pedofilných praktík biskupi nevyhadzovali z cirkvi, ale ich len presúvali do iných diecéz. 

Pápež František po nástupe do funkcie na jar tohto roku už sprísnil zákony týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí . Vatikán chce svoju legislatívu zosúladiť s medzinárodnými dohovormi, ktorých je signatárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies