Pápež zasadil baobab, vyzval na ochranu miznúcich pralesov

NETKY.SK • 8 September 2019, 09:00 • 2 min
Pápež zasadil baobab, vyzval na ochranu miznúcich pralesov

ANTANANARIVO - Pápež František vyzval v sobotu na ochranu vzácnych tropických dažďových pralesov na Madagaskare.

slovakia

left justify in out

Apel zaznel počas pápežovej návštevy tohto ostrova v Indickom oceáne, ktorý je druhou zastávkou jeho apoštolskej cesty po troch afrických krajinách.

 

Svoju výzvu pápež demonštroval zasadením baobabu spoločne s madagaskarským prezidentom Andrym Rajoelinom. Tento strom dožívajúci sa až 800 rokov je symbolom Madagaskaru, píše server Vatican News.

 

"Váš nádherný ostrov Madagaskar je bohatý na biodiverzitu flóry a fauny, a toto bohatstvo je zvlášť ohrozené nadmerným odlesňovaním v prospech iba niekoľkých; jej degradácia ohrozuje budúcnosť krajiny a nášho spoločného domova," uviedol pápež počas prejavu, ktorý predniesol v areáli prezidentského paláca v hlavnom meste Antananarivo.

 

Ešte existujúce madagaskarské pralesy podľa neho ničia požiare, pytliactvo, nekontrolovaný výrub vzácneho dreva a pašovanie vzácnych rastlín a živočíchov. Hlava katolíckej cirkvi však zároveň priznala, že mnohé tieto činnosti nateraz zabezpečujú prežitie miestnemu obyvateľstvu.

 

"Je preto dôležité vytvárať také pracovné miesta a činnosti generujúce príjem, ktoré by boli šetrné k životnému prostrediu a pomáhali ľuďom vymaniť sa z chudoby," zdôraznil František.

 

Podľa neho nemožno mať "opravdivý ekologický prístup ani konkrétnu ochranársku činnosť bez sociálnej spravodlivosti, ktorá bude garantovať právo na spoločné určenie dobier zeme súčasným, ale aj budúcim generáciám".

 

Prevažná väčšina z približne 25 miliónov obyvateľov Madagaskaru žije v chudobe s prijmom menej než dva doláre denne.

 

Na Madagaskar dorazil pápež z Mozambiku a v rámci svojej apoštolskej cesty navštívi ešte ďalší ostrovný štát Maurícius. Jeho africké turné potrvá do 10. septembra.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona