Pápež začne trojdňovú návštevu v Turecku

NETKY.SK • 28 November 2014, 07:46 • 2 min
Pápež začne trojdňovú návštevu v Turecku

VATIKÁN - Pápež František začne v piatok trojdňovú návštevu Turecka a v rámci nej zavíta okrem iného aj do známych stavieb ako istanbulské múzeum Hagia Sofia či do Modrej mešity.

slovakia

left justify in out

Stretne sa aj s premiérom Ahmetom Davutogluom a prezidentom Recepom Erdoganom. Františka čaká aj stretnutie s patriarchom Vartholomeom I. Turecko v roku 2006 navštívil aj Františkov predchodca v úrade a dnes už len emeritný pápež Benedikt XVI. V súvislosti s pápežovou návštevou Turecka sa v septembri objavili obavy z útoku obávaných extrémistov z organizácie Islamský štát na hlavu katolíckej cirkvi.

 

Turecká komora architektov pred dvoma týždňami vyzvala pápeža, aby nenavštívil kontroverzný takzvaný Biely palác prezidenta Erdogana. Podľa nich by tým totiž spornú stavbu "legitimizoval". Kontroverznú rezidenciu prezývanú Ak Saray (v preklade Biely palác) otvorili počas slávnostnej ceremónie minulý mesiac. Odhaduje sa, že náklady na jej výstavbu sa vyšplhali na v prepočte asi pol miliardy eur. Kritici obrovskú stavbu považujú za symbol Erdoganovej výstrednosti a autoritatívneho štýlu vládnutia. Aktivistom okrem spornej architektúry prekáža aj fakt, že palác vyrástol na jednej z posledných veľkých trávnatých plochách v Ankare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies