VIDEO Pápež začal kázeň v mayskom jazyku, dal súhlas na používanie jazyka nahuatl pri omši

NETKY.SK • 16 Február 2016, 09:27 • 2 min
VIDEO Pápež začal kázeň v mayskom jazyku, dal súhlas na používanie jazyka nahuatl pri omši

MEXIKO - Pápež František počas prebiehajúcej návštevy v Mexiku zverejnil dekrét, ktorý miestne spoločenstvo oprávňuje používať pri liturgii aj domorodý aztécky jazyk nahuatl.

slovakia

left justify in out

Pri pondelňajšej omši v meste San Cristóbal de la Casas v štáte Chiapas sa používali aj ďalšie tri indiánske jazyky - mayské nárečia tzeltal, chol a tzotzil. Zazneli v nich čítania, modlitby, evanjelium i liturgický spev. Aj pápež začal svoju kázeň citátom z 19. žalmu v tzotzilčine - mayskom jazyku, ktorým hovorí 350.000 ľudí a vlani bola doň preložená Biblia.

 

Ako upozornila agentúra DPA, Vatikán síce oficiálny súhlas na ich používanie pri liturgii nedal, ale podľa hovorcu Federica Lombardiho už fakt, že v nich bola celebrovaná omša, je znakom toho, že Vatikán súhlasí, aby sa stali liturgickými jazykmi.

 

Zo 120 miliónov Mexičanov svojimi pôvodnými jazykmi, ktorých je viac ako 60, hovorí 15 miliónov. Aj keď sú uznané ako národné jazyky, ich používanie je obmedzené, a preto väčšine z nich hrozí zánik. Mnoho domorodých rodičov vníma stratu pôvodného jazyka ako nevyhnutný fakt, aby zabránili marginalizácii svojich detí, komentoval Vatikánsky rozhlas.

 

Pápež sa vo svojej homílii týchto ľudí zastal. Uviedol, že domorodé národy súčasného Mexika boli "mnohokrát systematicky a štrukturálne nechápané a vylučované zo spoločnosti." Upozornil, že niektorí považovali ich hodnoty, kultúru a tradície za podradné. Iní zasa, "očarení mocou, peniazmi a zákonmi trhu, im odňali pôdu alebo svojím zásahom spôsobili jej znečistenie."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies