Pápež za nového biskupa v Rožňave menoval Stanislava Stolárika

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 13:46 • 2 min
Pápež za nového biskupa v Rožňave menoval  Stanislava  Stolárika

BRATISLAVA - Pápež František dnes vymenoval nového rožňavského biskupa. Stal sa ním doterajší pomocný biskup Košickej arcidiecézy Stanislav Stolárik.

slovakia

left justify in out

Svätý Otec František zároveň prijal zrieknutie sa pastierskeho vedenia Rožňavskej diecézy, ktoré mu predložil Vladimír Filo podľa normy Kódexu kánonického práva. Ten hovorí, že diecézny biskup sa zriekne úradu, keď dovŕši 75 rokov. Filo sa zriekol úradu v januári. Vladimír Filo bude pokračovať v pastoračnom vedení diecézy ako apoštolský administrátor až do prevzatia diecézy jeho nástupcom.
Nový rožňavský biskup Stanislav Stolárik sa narodil 27. februára 1955 v Rožňave. V rokoch 1973 - 1978 absolvoval filozoficko-teologické štúdia na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave. Kňazskú vysviacku prijal 11. júna 1978 v Dóme sv. Martina v Bratislave za vtedajšiu Košickú arcidiecézu. Ako kaplán pôsobil v Trebišove a v Humennom. Neskôr bol výpomocný duchovný a farský administrátor v Prešove. V rokoch 1983 - 1990 bol farský administrátor mariánskeho pútnického miesta v Obišovciach. Následne výpomocný duchovný a farský administrátor v Čani.


V rokoch 1992 - 1995 bol farár v Humennom, potom šesť rokov vo farnosti Kráľovnej pokoja v Prešove. Od roku 2001 bol farár a dekan farnosti sv. Mikuláša v Prešove. Za titulárneho biskupa barikského a pomocného biskupa Košickej Arcidiecézy bol menovaný 26. februára 2004.
Biskupskú vysviacku prijal 20. marca 2004. Následne bol menovaný za generálneho vikára tejže diecézy a predsedu Liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona