Pápež vyzýva svet na lepšie zaobchádzanie s utečencami

NETKY.SK • 24 September 2013, 14:21 • 2 min
Pápež vyzýva svet na lepšie zaobchádzanie s utečencami

VATIKÁN - Pápež František vyzýva všetky štáty sveta, aby vítali a rešpektovali presídlencov a utečencov a nezaobchádzali s nimi ako s menejcennými bytosťami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Presídlenci a utečenci nie sú pešiakmi na šachovnici ľudstva," uviedol pápež vo svojom posolstve pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktoré sa zasiela vládnym a medzinárodným organizáciám, ako je OSN. "Sú to deti, ženy a muži, ktorí z rozličných dôvodov opúšťajú alebo sú nútení opúšťať svoje domovy a majú oprávnenú túžbu vedieť a mať, ale predovšetkým znamenať viac," napísal pápež, ktorý zároveň opätovne odsúdil "otrockú prácu" a obchodovanie s ľuďmi, čím rozšíril svoju kritiku "kultúry odhadzovania". 

Tento termín hlava katolíckej cirkvi často používa na odsúdenie modernej spoločnosti, kde sa s ľudia, ktorí nie sú produktívni, najmä dôchodcovia, odhadzujú ako nepotrebné veci. Prisťahovalectvo je problémovou otázkou nielen v Európe, ale na celom svete. Francúzsky krajne pravicový Národný front, ktorý sa netají svojou politikou namierenú proti prisťahovalcom, má stúpajúce volebné preferencie. 

Prvá talianska ministerka čiernej pleti Cécile Kyengeová je terčom rasistických poznámok zo strany Ligy severu za to, že presadzuje automatické udeľovanie talianskeho občianstva deťom prisťahovalcov, ktoré sa narodili v Taliansku. Prisťahovalecká politika je pálčivou témou aj v Austrálii, čo sa prejavilo aj na výsledku volieb, ktoré sa u protinožcov konali tento mesiac.

"Príchod presídlencov, vyhnancov, azylantov a utečencov vzbudzuje podozrenie a nevraživosť. Vzniká strach, že spoločnosť bude menej bezpečná, že dôjde k zániku identity a kultúry, že sa zostrí konkurenčný boj o pracovné miesta a dokonca že stúpne kriminalita," napísal vo svojom posolstve pápež.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies