Pápež vyzýva o okamžité prijatie opatrení na ochranu civilistov v Iraku

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 12:50 • 2 min
Pápež vyzýva o okamžité prijatie opatrení na ochranu civilistov v Iraku

VATIKÁN - Pápež František dnes vyzval podniknúť okamžité opatrenia na ochranu civilistov v Iraku, pričom uviedol, že sily zúčastňujúce sa na boji o mesto Mósul majú povinnosť chrániť nevinných.

slovakia

left justify in out

Pápežova dnešná výzva je reakciou na nedávne správy o náraste počtu obetí z radov irackých civilistov. František prišiel s touto výzvou na záver svojej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, kde dnes bola aj skupina Iračanov rôznych vierovyznaní.

 

Pápež ich pozdravil a povzbudil, aby pomohli vo svojej vlasti k zmiereniu medzi rôznymi náboženskými a národnostnými skupinami. Pápež vo svojom vyhlásení uviedol, že je osobitne znepokojený osudom Iračanov, ktorí uviazli v meste Mósul, kde sa odohrávajú boje medzi vládnymi silami a džihádistami z organizácie Islamský štát (IS).

 

Iracké sily začali s útokom na džihádistami kontrolovaný Mósul vlani v októbri po niekoľkých mesiacoch príprav. V januári Irak vyhlásil východnú časť mesta za "úplne oslobodenú". Vládne jednotky teraz bojujú o západné štvrte Mósulu.

 

Aktivisti a pozorovatelia opakovane upozorňujú na možný vysoký počet civilných obetí v západnom Mósule vzhľadom na väčšiu hustotu tamojšieho obyvateľstva i dôraz koalície na nálety a ostreľovanie. Na rozdiel od oslobodzovania iných miest od Islamského štátu sa iracká vláda rozhodla Mósulčanov vyzvať, aby zotrvali vo svojich domovoch.

 

Na začiatku bitky o toto strategické mesto sa tu nachádzalo odhadovaných milión obyvateľov. Podľa súčasných odhadov OSN zostáva v mósulských štvrtiach pod kontrolou IS približne 400.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies