Pápež vyzval svet, aby chránil a bránil mučeníkov našej doby

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 14:43 • 2 min
Pápež vyzval svet, aby chránil a bránil mučeníkov našej doby

VATIKÁN - Pápež František dnes vyzval svet na konkrétnu pomoc prenasledovaným kresťanom, pričom zdôraznil utrpenie, ktorému sú títo ľudia vystavení, a označil ich za "mučeníkov našej doby".

slovakia

left justify in out

V príhovore k ľuďom zhromaždeným dnes na Námestí sv. Petra pápež povedal, že trpiacich kresťanov je veľa, "dalo by sa povedať, že viac, ako ich bolo v prvých storočiach". Vyjadril nádej, že medzinárodné spoločenstvo sa nebude mlčky a nečinne prizerať "takému neprijateľnému zločinu".

 

Pápež sa aj dnes, podobne ako aj v uplynulých veľkonočných dňoch, opäť zmienil o masakre v univerzitnom areáli v mesta Garissa v Keni, kde islamistické komando minulý štvrtok zabilo 148 ľudí, väčšinou kresťanov.

 

František tiež vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, že kresťania sú prenasledovaní cielene a ako príklad uviedol 21 egyptských koptských kresťanov, ktorých v Líbyi usmrtili príslušníci Islamského štátu.

 

Vyzval svetové spoločenstvo na "konkrétnu a účinnú pomoc pri obrane a ochrane našich bratov a sestier, ktorí sú prenasledovaní, vyháňaní, zabíjaní, stínaní len pre to, že sú kresťania". Pápež zopakoval, že medzinárodné spoločenstvo by malo dostať súhlas na použitie vojenskej sily ako poslednej možnosti na zastavenie "nespravodlivej agresie" páchanej militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát.

 

Pápežský kazateľ Raniero Cantalamessa vo svojej homílií, ktorá zaznela v Bazilike sv. Petra na Veľký piatok, odsúdil ľahostajnosť medzinárodného spoločenstva k prenasledovaniu kresťanov vo svete. Kňaz vo svojej kázni uznal, že kresťania nie sú jedinými obeťami vrážd na svete, "nemožno však ignorovať, že v mnohých krajinách sú obeťami uprednostňovanými a častými".

 

Odsúdil "znepokojujúcu ľahostajnosť" medzinárodných inštitúcií a verejnej mienky k masakrom kresťanov. Poznamenal, že len "občas niekto pripomenie, k čomu táto ľahostajnosť v minulosti viedla", keď upozornil, že "nám všetkým, inštitúciám a ľuďom západného sveta, hrozí, že sa staneme Pilátmi, ktorí si umývajú ruky".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies