Pápež vyzval politikov vo Venezuele, aby zabránili ďalším násilnostiam

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 15:17 • 2 min
Pápež vyzval politikov vo Venezuele, aby zabránili ďalším násilnostiam

VATIKÁN - Pápež František dnes vo svojom tradičnom nedeľnom príhovore vyzval politických lídrov i vodcov občianskej spoločnosti vo Venezuele, aby tam zabránili ďalším násilnostiam.

slovakia

left justify in out

Pripomenul súčasne vysoký počet obetí a zranených, ktoré si doteraz vyžiadala vlna protivládnych protestov v tejto latinskoamerickej krajine.

 

V príhovore k veriacim, ktorí sa dnes zišli na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, pápež povedal, že sa modlí za obete nepokojov vo Venezuele a zdieľa smútok pozostalých.

 

Nástojčivo ďalej vyzval venezuelskú vládu a všetky zložky tamojšej spoločnosti, aby zabránili každej ďalšej forme násilia, rešpektovali právo a hľadali riešenie súčasnej krízy v krajine na základe dohody.

 

Pápež pripomenul, že Venezuelčania sú vyčerpaní vážnou "humanitárnou, sociálnou, politickou a hospodárskou krízou", ktorá postihla ich krajinu. Súčasne ubezpečil, že sa modlí za "pokoj, zmierenie a demokraciu" pre tento "milovaný" národ.

 

Takmer každodenné protestné akcie si vo Venezuele v uplynulých týždňoch vyžiadali najmenej 28 obetí na životoch a stovky zranených.

 

Venezuela prechádza vážnou politickou a hospodárskou krízou. Prezident Nicolás Maduro obviňuje oponentov zo sprisahania so zahraničím proti svojej socialistickej vláde. Opozícia, naopak, kritizuje autoritársky štýl jeho vládnutia.

 

Vzhľadom na nízke ceny ropy a dlhoročné zlé hospodárenie chýbajú vo Venezuele devízy na dovoz potravín, liekov i iných každodenných potrieb. V krajine je najvyššia inflácia na svete - tento rok by mala dosiahnuť 750 percent.

 

Pápež už v noci nadnes, pri návrate z návštevy z Egypta do Vatikánu, ponúkol svoju pomoc pri riešení krízy vo Venezuele, pričom však uviedol, že táto misia sa môže konať len za veľmi presných podmienok - bližšie ich však nešpecifikoval.

 

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin, ktorý pôsobil vo Venezuele ako nuncius, už v decembri zverejnil štyri podmienky Vatikánu pre rokovania o urovnaní krízy: stanovenie harmonogramu volieb, prepustenie väznených opozičných aktivistov, povolenie humanitárnej pomoci zo zahraničia a obnovenie výsad parlamentu.

 

Doterajšie pokusy o pomoc pri riešení politickej krízy vo Venezuele neboli úspešné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies