Pápež vyzval na ukončenie násilia v Sýrii a Afrike

NETKY.SK • 25 December 2013, 15:12 • 2 min
Pápež vyzval na ukončenie násilia v Sýrii a Afrike

VATIKÁN - Násilnosti, ktoré vyvolávajú ďalší hnev a pomstu, zmarili príliš veľa ľudských životov, varovala hlava katolíckej cirkvi v tradičnom posolstve mestu a svetu.

slovakia

left justify in out

Pápež František dnes v tradičnom posolstve mestu a svetu vyzval na ukončenie konfliktu v Sýrii a krízových regiónoch Afriky. Násilnosti, ktoré vyvolávajú ďalší hnev a pomstu, zmarili príliš veľa ľudských životov, varovala hlava katolíckej cirkvi. František apeloval na solidaritu s ľuďmi, ktorých násilie prinútilo opustiť svoje domovy a v rôznych častiach sveta trpia v dôsledku prenasledovania a vykorisťovania.

"Skutočný mier nie je rovnováha medzi opačnými silami. Nie je to len upravená “fasáda”, za ktorou sú kontrasty a rozdelenie. Mier je záväzkom všetkých dní. Udržuje sa ako Boží dar, jeho milosť, ktorú nám dal v Ježišovi Kristovi," zdôraznil pápež v príhovore, ktorý si na námestí svätého Petra v Ríme vypočuli desaťtisíce ľudí a ďalšie milióny ho na celom svete sledovali prostredníctvom televíznych obrazoviek. 

"Keď sa pozeráme na Dieťatko v jasličkách, myslíme na deti, ktoré sú krehkými obeťami vojen, ale myslime aj na starých, na zneužívané ženy, na chorých... Vojny pretrhávajú a zraňujú množstvo životov," uviedol pápež podľa prepisu príhovoru, ktorý agentúre SITA poskytla Tlačová kancelária Konferencia biskupov Slovenska (TK KBS). 

Pápež František predtým vo Svätopeterskej bazilike odslúžil svoju prvú vianočnú omšu od nástupu do čela rímskokatolíckej cirkvi. V krátkej homílii vyzval veriacich, aby sa zbavili pýchy a sebectva a otvorili svoje srdcia blížnym. "Ak milujeme boha a našich bratov a sestry, kráčame vo svetle, ak ale máme uzavreté srdce, ovládne nás pýcha, klam a sebectvo a v nás aj okolo nás sa rozľahne temnota," uviedol 77-ročný pápež. 

Bývalý argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním životného štýlu, ktorý k pontifikátu tradične patrí. Katolíckych duchovných vyzýva na zrieknutie sa luxusu, na priamy kontakt s veriacimi a pomoc ľuďom v núdzi. Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona