Pápež vyzval na ochranu kresťanov v severnom Iraku po ofenzíve extrémistov

NETKY.SK • 7 August 2014, 15:21 • 2 min
Pápež vyzval na ochranu kresťanov v severnom Iraku po ofenzíve extrémistov

RÍM/BAGDAD - Pápež František apeloval dnes na vlády sveta, aby pomohli ukončiť krízu v severnom Iraku a podnikli opatrenia na ochranu tamojších kresťanov vyhnaných z domovov.

slovakia

left justify in out

Pápežova druhá takáto výzva za dva týždne prišla v čase, keď sunnitskí militanti obsadili viacero miest a rad prevažne kresťanských dedín pri hranici poloautonómneho irackého Kurdistanu. Podľa OSN utieklo z oblasti v obave pred hrôzovládou extrémistov zo skupiny Islamský štát (IS) 200.000 ľudí, uviedla agentúra DPA.
     

František vo vyhlásení vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby "ukončilo prebiehajúcu humanitárnu dráhu, prijalo opatrenia na ochranu tých, ktorí sú hrození násilím, a zaistilo im potrebnú pomoc, obzvlášť naliehavú pre tých, ktorí sú bez domova a závisia od solidárnosti iných". Dnes vyprázdnené kresťanské obce v regióne vznikli ešte v prvých storočiach kresťanstva, dodáva agentúra AP.
     

Islamský štát dnes vo vyhlásení na sociálnej sieti uviedol, že od víkendového spustenia ofenzívy proti kurdským bojovníkom na severe Iraku obsadil 15 miest, najväčšiu priehradu v krajine a vojenskú základňu. Uviedol tiež, že v ofenzíve bude pokračovať, informovala agentúra Reuters.
     

Kurdskí predstavitelia uvádzali, že Mósulskú priehradu majú stále pod kontrolou kurdské ozbrojené jednotky. Boje o ňu prebiehajú takmer týždeň. Obyvatelia žijúci neďaleko však dnes pre AP povedali, že priehrada na rieke Tigris severne od Mósulu, je už v rukách militantov.
     

Mósul sa stal operačnou základňou IS po tom, ako extrémisti ešte začiatkom júna dobyli toto druhé najväčšie mesto v Iraku. Od začiatku novej ofenzívy cez víkend militanti dostali pod svoju kontrolu prevažne kresťanmi obývané okolité oblasti, ktoré dosiaľ chránili kurdské jednotky. Tie podľa svedkov často utekali pred príchodom bojovníkov IS spolu s civilistami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies