Pápež vyzval ľudí na Blízkom východe prejaviť viac odvahy a zastaviť násilnosti

NETKY.SK • 18 Október 2015, 15:41 • 2 min
Pápež vyzval ľudí na Blízkom východe prejaviť viac odvahy a zastaviť násilnosti

VATIKÁN - Pápež František dnes vo svojom tradičnom nedeľnom príhovore k veriacim na Námestí sv. Petra vyzval "prejaviť viac odvahy a duchovnej sily" v snahách o ukončenie násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

slovakia

left justify in out

Pápež uviedol, že súčasnú situáciu v Svätej zemi, kde zavládlo napätie a násilnosti, sleduje s veľkým znepokojením. Vyzval ľudí, aby v sebe našli viac odvahy a duchovnej sily a odmietli nenávisť a pomstu a namiesto toho sa snažili nastoliť mier.

 

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel majú židia právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam.

 

Nepokoje sa z okolia mešity al-Aksá a Skalného dómu – jedného z najposvätnejších miest islamu, ktoré židia nazývajú Chrámová hora - rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

Útočníci z radov palestínskych Arabov podnikajú takmer dennodenné útoky nožom voči Izraelčanom, ktoré sa už môžu stať nielen v Jeruzaleme, ale aj hocikde inde v krajine.

 

Za posledný mesiac boli pri takýchto atentátoch Palestínčanov zabití už ôsmi Izraelčania, väčšina z nich pichnutiami nožom. V priebehu toho istého časového obdobia zastrelila izraelská strana 40 Palestínčanov: 19 z nich boli Izraelčanmi označení za útočníkov a ostatní Arabi zomreli pri potýčkach s izraelskými bezpečnostnými jednotkami, sumarizuje agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona