Pápež vyzval ľudí, aby neboli nástrojom mučenia a vedeli si odpúšťať

NETKY.SK • 5 Október 2013, 14:27 • 2 min
Pápež vyzval ľudí, aby neboli nástrojom mučenia a vedeli si odpúšťať

ASSISI - V rámci púte k hrobu sv. Františka pápež v piatok v Assisi zavítal do viacerých chrámov, bazilík a kláštorov, ako aj do zariadení pre postihnutých ľudí spravovaných cirkvou.

slovakia

left justify in out

Pápež František v piatok na záver pastoračnej návštevy v talianskom pútnickom meste Assisi vyzval ľudí, aby si vážili každé stvorenie a neboli nástrojom mučenia. 

Rešpektujme každú ľudskú bytosť: nech prestanú ozbrojené konflikty, ktorými krvácajú krajiny, nech zmĺknu zbrane a všade nech nenávisť ustúpi láske, urážka odpusteniu a nesvornosť jednote. Vyslyšme volanie tých, ktorí plačú, trpia a umierajú kvôli násiliu, terorizmu alebo vojne: v Svätej zemi, tak milovanej sv. Františkom, v Sýrii, na celom Blízkom východe a vo svete," apeloval pápež, ktorého citoval Vatikánsky rozhlas.

V homílii v Katedrále sv. Rufina, kde sa zišli kňazi a rodiny, pápež apeloval na manželské páry, aby si navzájom odpúšťali, a to "aj vtedy, keď lietajú taniere". Dodal, že odpustenie, ak k nemu dôjde včas, môže zachrániť mnoho manželstiev.

Prítomným pripomenul, že treba uznať svoje vlastné chyby a prosiť o odpustenie, ale treba vedieť aj prijať ospravedlnenie iných a odpustiť im.

Dodal, že mnohé páry sa rozchádzajú po rokoch manželstva a partneri tvrdia, že sa jeden druhému vzdialili. Podľa pápežovho názoru si manželia len nedokázali včas odpustiť. "Aj keď lietajú taniere, nikdy, ale naozaj nikdy, sa neslobodno večer rozísť bez zmierenia," zdôraznil pápež familiárne, čím mnohým pripomenul Jána XXIII.

Ako príklad ideálneho modelu farského spoločenstva pápež uviedol svoje skúsenosti z Argentíny, kde mnohí kňazi poznajú mená všetkých členov rodín svojich farníkov, dokonca vraj aj psov.

"Nebojte sa stýkať sa so zaznávanými, odmietanými ľuďmi," apeloval pápež na kňazov. "Nenechajte sa zastaviť predsudkami, zvykmi, obmedzeniami či tvrdením, že 'u nás je to tak'," vyzval.

Kritizoval aj "nekonečné a nudné kázne, ktorým nikto nerozumie" a radil prítomným kňazom "hovoriť menej svojimi a viac Božími slovami". Poukázal na to, že otcovia a matky nemôžu vychovávať svoje deti vo viere, ak nespoznali Božie slovo. "Čomu potom dajú deti prednosť - mame a otcovi alebo správam v televízii?".

V rámci púte k hrobu sv. Františka pápež v piatok v Assisi zavítal do viacerých chrámov, bazilík a kláštorov, ako aj do zariadení pre postihnutých ľudí spravovaných cirkvou. Odslúžil aj omšu pod holým nebom, zavítal do jaskyne sv. Františka a modlil sa aj pri jeho hrobe. Podvečer sa stretol s mladými ľuďmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies