Pápež vyzval Kolumbijčanov na účasť na procese zmierenia

NETKY.SK • 10 September 2017, 06:54 • 2 min
Pápež vyzval Kolumbijčanov na účasť na procese zmierenia

BOGOTA - Obyvatelia Kolumbie sa musia zapojiť do procesu zmierenia po roky trvajúcom krvavom konflikte, vyhlásil v sobotu pápež František na omši v kolumbijskom Medellíne.

slovakia

left justify in out

Cesta životom inšpirovaná Ježišom Kristom je cestou lásky, nenásilia, zmierenia a mieru, uviedol pápež na omši, ktorú celebroval pred takmer miliónom veriacich.

 

"Aj keď konflikty, násilie alebo chuť po pomste pretrvávajú, nesmieme brániť spravodlivosti a súcitu, aby sa navzájom 'objali' a tak do seba pohltili utrpenie Kolumbie," pokračoval pápež.

 

"Prekonajme túto bolesť a prijmime každého človeka, ktorý spáchal zločiny, priznal sa k nim, kajal sa, sľúbil napraviť chyby a prispieť k budovaniu nového poriadku," vyzval ďalej pápež.

 

Zároveň vyjadril vďaku vojakom a policajtom za ich úlohu v prekonaní násilia, ktoré v krajine zúrilo počas viac než 50 rokov konfliktu Revolučných ozbrojených sily Kolumbie (FARC) s kolumbijskou vládou.

 

Františkova päťdňová návšteva je celkovo iba treťou pápežskou cestou do Kolumbie, kde rímskokatolícki veriaci tvoria 80 percent obyvateľstva.

 

Hlavným cieľom jeho návštevy je podporiť mierový proces medzi kolumbijskou vládou a bývalými povstalcami z FARC. Vatikán zohral významnú úlohu pri sprostredkovaní vzájomného dialógu. Ozbrojený konflikt, v ktorom od roku 1958 tieto milície bojovali proti armáde, polícii a pravicovým polovojenským oddielom, si vyžiadal najmenej 220.000 mŕtvych. Domovy muselo opustiť takmer sedem miliónov ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies