Pápež vyzval kňazov,aby odolali virtuálnej svetskosti: Sme utláčaní možnosťami konzumu

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 14:22 • 2 min
Pápež vyzval kňazov,aby odolali virtuálnej svetskosti: Sme utláčaní možnosťami konzumu

VATIKÁN - Pápež František vyzval dnes kňazov na celom svete, aby odolali "virtuálnej svetskosti, ktorá sa začína a končí jednoduchým klikom na internete", a namiesto toho sa priblížili k nespočetným chudobným, ignorovaným a väzneným.

slovakia

left justify in out

Dnes, na úvod Veľkonočného trojdnia, pápež vo vatikánskej Bazilike sv. Petra slúžil omšu svätenia olejov (Missa Chrismatis), počas ktorej sa posväcujú tri druhy oleja: krizma, olej katechumenov a olej chorých. Ide aj o omšu, ktorá je pamiatkou ustanovenia sviatosti kňazstva.


Vo svojej kázni sa pápež sústredil na Božie milosrdenstvo, ktorému je venovaný celý Jubilejný rok, a na rolu kňazov, ktorých vyzval zbaviť sa arogancie a "stotožniť sa s ľuďmi chudobnými, spoločnosťou ignorovanými a uväznenými vojnou, (ľuďmi) bez budúcnosti, odmietanými a zranenými vo svojej dôstojnosti".


Pripomenul, že kňazi z titulu svojho poslania prichádzajú do kontaktu s takýmito ľuďmi, ale "môžu byť slepí a pripravení o svetlo viery (...) nadbytkom komplikovaných teologických" učení.
Vyjadril názor, že "sa cítime ako väzni", aj keď nie obklopení múrmi, ale virtuálnou svetskosťou. "Sme utláčaní, nie však hrozbami a ranami ako veľa chudobných ľudí, ale atraktívnosťou tisícov možností konzumu, ktorého sa nedokážeme vzdať," upozornil pápež.


Pozorovatelia si všimli, že na rozdiel od minulých rokov pápež nebol dnes počas omše až taký kritický voči kňazstvu. Dnes podvečer pápež vykoná obrad umývania nôh. Tento rok ho uskutoční v utečeneckom centre v obci Castelnuovo di Porto v metropolitnej oblasti Ríma. Obrad umývania nôh, vykonávaný na Zelený štvrtok, pripomína Ježiša, ktorý podľa kresťanského učenia umýval pred Poslednou večerou nohy 12 apoštolom.


Na Veľký piatok bude Svätý Otec popoludní sláviť obrad Umučenia Pána v Bazilike sv. Petra. Potom sa o 21.15 h zúčastní na Krížovej ceste v rímskom Koloseu. Na Bielu sobotu bude predsedať Veľkonočnej vigílii, ktorá sa v Bazilike sv. Petra začne o 20.30 h. Počas Veľkonočnej nedele bude pápež o 10.00 h sláviť omšu na Námestí sv. Petra a na poludnie požehná Mestu i svetu (Urbi et Orbi) z centrálneho balkóna Baziliky sv. Petra.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies