Pápež vyzval biskupov na "nulovú toleranciu" násilia voči deťom

NETKY.SK • 3 Január 2017, 07:30 • 2 min
Pápež vyzval biskupov na "nulovú toleranciu" násilia voči deťom

VATIKÁN - Pápež František biskupov na celom svete vyzval, aby vykonali všetko potrebné na zaistenie toho, že deti nebudú zneužívané duchovenstvom. Výzva bola súčasťou listu, ktorý pápež ešte 28. decembra poslal všetkým katolíckym biskupom a ktorého prepis dnes zverejnil Vatikán.

slovakia

left justify in out

Pápež v ňom hovorí o krivdách páchaných na deťoch, akými sú napríklad otrocká práca, podvýživa, či sexuálne zneužívanie vrátane toho, ktorého sa dopúšťajú niektorí kňazi. Odsudzuje a hriechom nazýva neposkytnutie pomoci, utajovanie či popieranie týchto činov, ako aj zneužívanie moci.

 

František zároveň apeluje na biskupov, aby deti ochraňovali a boli stúpencami "nulovej tolerancie" voči sexuálnemu násiliu páchanému na maloletých.

 

Samotný František si pritom v minulosti vyslúžil zmiešané reakcie verejnosti aj duchovných v súvislosti s tým, ako Vatikán pristupuje k podobným prípadom zneužívania.

 

Pápež stanovil postup na to, ako zbaviť hodnosti biskupov, ktorí sa dopustia nedbanlivosti pri vyšetrovaní takých prípadov. Zároveň však vlani vymenoval do úradu čilského biskupa obvineného z toho, že kryl najznámejšieho pedofila v Čile.

 

Podobnú vlnu rozhorčenia vyvolalo tiež nedostatočné včasné zakročenie Vatikánu voči kňazovi, ktorý údajne zneužíval nepočujúce deti v Taliansku a následne sa rovnakých činov dopustil aj v Argentíne. Kňaza zatkli koncom roka minulého roka v Argentíne, a síce až dva roky po tom, ako jeho údajné zneužívanie Vatikánu nahlásili nepočujúce deti z Talianska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona