Pápež vymenoval Tomka za svojho osobitného vyslanca

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 09:23 • 2 min
Pápež vymenoval Tomka za svojho osobitného vyslanca

BRATISLAVA - Svätý Otec vymenoval slovenského kardinála Jozefa Tomka za svojho osobitného vyslanca na oslavách 25. výročia prinavrátenia slobody Mukačevskej gréckokatolíckej eparchii. Oslavy sa budú konať v kňazskom seminári v Užhorode 28. júna.

slovakia

left justify in out

Tomko je emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Mukačevská eparchia začala oslavy oslobodenia tamojšej Cirkvi z katakomb 28. apríla. V tento deň sa konal Moleben k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu na starodávnom cintoríne na kalvárii v Užhorode. Práve 28. apríla v roku 1989 na Veľký piatok na tomto mieste slúžil Jurij Fedaka prvú verejnú Veľkú večiereň s vynesením plaščenice. 

 

Mukačevská gréckokatolícka eparchia je gréckokatolíckym biskupstvom na Zakarpatskej Ukrajine. Kedysi siahala aj na Spiš. Jej sídlom je Užhorod. Súčasným mukačevským gréckokatolíckym biskupom je Slovák Milan Šášik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies