Pápež vymenoval do čela chicagskej arcidiecézy biskupa Blasea Cupicha

NETKY.SK • 20 September 2014, 14:21 • 2 min
Pápež vymenoval do čela chicagskej arcidiecézy biskupa Blasea Cupicha

VATIKÁN - Umierneného biskupa Blasea Cupicha ustanovil dnes pápež František za v poradí deviateho arcibiskupa chicagského. Informovali o tom svetové tlačové agentúry na základe oznámenia Vatikánu.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatpäťročný americký katolícky prelát v tejto funkcii nahradil konzervatívneho kardinála Francisa Georgea. Ten mal v roku 2006 rakovinu a teraz je údajne zase chorý.
     

Cupich je považovaný za všeobecne umierneného rímskokatolíckeho duchovného, pretože je známy svojím zásadným protirasistickým postojom a miernejším názorom na antikoncepciu.
     

Tento výber pápeža Františka bol pozorne sledovaný, pretože ide o jeho prvé väčšie rozhodnutie o vymenovaní do cirkevnej funkcie v Spojených štátoch, komentuje agentúra AP.
     

Cupich bol predtým biskupom diecézy so sídelným mestom Spokane v štáte Washington. Má vysokoškolské diplomy z filozofie i teológie. Je hodne literárne činný a otvorene a verejne hovorí o potrebe znovuoživenia dôvery voči rímskokatolíckej náboženskej obci po nedávnych škandáloch týkajúcich sa zneužívania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona