Pápež vymenoval členov komisie, ktorá bude skúmať úlohu žien v prvotnej cirkvi

NETKY.SK • 2 August 2016, 15:51 • 2 min
Pápež vymenoval členov komisie, ktorá bude skúmať úlohu žien v prvotnej cirkvi

VATIKÁN - Pápež František dnes vymenoval členov komisie, ktorá má skúmať rolu žien v cirkvi. Oznámil to dnes Vatikán.

slovakia

left justify in out

Komisia pozostáva z 13 členov, z toho šiestich žien - štyroch laičiek a dvoch rehoľníčok. Mužskí členovia komisie sú kňazi. Šiesti spomedzi členov komisie prednášajú na fakultách pápežských univerzít, štyria sú členmi vatikánskej medzinárodnej teologickej komisie a jeden pracuje v Pápežskej biblickej komisii. Predsedom komisie je Luis Ladaria Ferrer, sekretár Kongregácie pre náuku viery.

 

Spravodajská spoločnosť BBC spresnila, že úlohou komisie bude posúdenie roly žien v prvotnej cirkvi.

 

Mnohí pozorovatelia a veriaci pritom od novozriadenej komisie očakávajú aj to, že vydá odporúčania ohľadom účinkovania žien v živote súčasnej cirkvi. Kritici súčasného stavu tvrdia, že vplyv žien na dianie v cirkvi je veľmi obmedzený, pričom sa domnievajú, že vymenúvaním žien za diakonky by sa im zaručil väčší podiel na rozhodovacích procesoch v cirkvi.

 

Pápež František sa o svojom zámere vytvoriť takúto komisiu zmienil v máji počas stretnutia s predstaviteľkami ženských reholí. Pápež pri tom nespomenul možnosť, že by ženy v budúcnosti mohli pôsobiť aj v kňazskej službe.

 

"Zdá sa mi užitočné mať komisiu, ktorá by aj toto preskúmala," odpovedal pápež v máji na otázku týkajúcu sa možného zostavenia komisie na preskúmanie zapojenia žien do diakonskej služby.

 

Úlohu diakonov, katolíckych duchovných s nižším stupňom vysviacky, môžu - rovnako, ako je tomu v prípade kňazov - zastávať len muži. Diakonskú službu však smú na rozdiel od kňazov vykonávať aj ženatí muži.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies