Pápež vymenoval 20 nových kardinálov z rôznych končín sveta

NETKY.SK • 14 Február 2015, 16:55 • 2 min
Pápež vymenoval 20 nových kardinálov z rôznych končín sveta

VATIKÁN - Pápež František vymenoval dnes 20 nových kardinálov pochádzajúcich z rôznych končín sveta. Ich výber má podľa pozorovateľov odrážať rozmanitosť v katolíckej cirkvi a jej rast na ázijskom či africkom kontinente.

slovakia

left justify in out

František uviedol nových kardinálov do úradu počas slávnostnej omši vo vatikánskej Bazilike svätého Petra. Medzi prítomnými bol aj emeritný pápež Benedikt XVI.; išlo len o piate verejné cirkevné podujatie, na ktorom sa zúčastnil od svojho odstúpenia z čela katolíckej cirkvi pred dvoma rokmi.
      

Vo svojej homílii František zdôraznil, že kardinálsky titul nie znamením nadradenosti ani čestným titulom v pravom zmysle slova. Jeho nositelia by podľa neho mali slúžiť cirkvi v duchu kresťanskej lásky a spravodlivosti.
      

"Tí, ktorí sú povolaní do služby vedenia cirkvi musia mať silný zmysel pre spravodlivosť, aby sa každá forma neprávosti stala neprijateľnou," vyhlásil František.
      

Pätnásť z nových kardinálov má menej ako 80 rokov a môže sa tak zúčastniť na konkláve voliacom pápeža po úmrtí alebo rezignácii predošlého. Pochádzajú z Talianska, Francúzska, Portugalska, Etiópie, Nového Zélandu, Vietnamu, Mexika, Mjanmarska, Thajska, Uruguaja, Španielska, Panamy, Kapverd a Tongy.
      

Ďalší piati vo veku nad 80 rokov, ktorí dostali titul emeritný kardinál ako ocenenie dlhoročnej služby pre cirkev, sú z Kolumbie, Talianska, Nemecka, Argentíny a Mozambiku.
      

Len jeden z nových kardinálov-voliteľov je predstaviteľom Rímskej kúrie. V prípade Mjanmarska, Tongy a Kapverd ide o vôbec prvých kardinálov z týchto krajín.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies