Pápež vymenil druhého muža Svätej stolice

NETKY.SK • 31 August 2013, 15:50 • 2 min
Pápež vymenil druhého muža Svätej stolice

VATIKÁN - Pietro Parolin sa svojej novej funkcie ujme 15. októbra

slovakia

left justify in out

Pápež František v sobotu uskutočnil najvýznamnejšiu zmenu od svojho nástupu do funkcie, keď za svojho štátneho sekretára vymenoval skúseného diplomata arcibiskupa Pietra Parolina. Jeho vymenovaním sa končí éra 79-ročného kardinála Tarciscia Bertoneho, ktorý bol obviňovaný z toho, že nedokázal predísť etickým a finančným škandálom, ktoré poznačili osemročný pontifikát bývalého pápeža Benedikta XVI. Parolin, 58-ročný Talian, je v súčasnosti vatikánskym nunciom (veľvyslancom) vo Venezuele a do roku 2009 sedem rokov pôsobil aj ako viceminister zahraničia Vatikánu.

Voľba štátneho sekretára je dôležitá, pretože ten riadi centrálnu administratívu Vatikánu, zvanú kúria, ako aj diplomatické misie po celom svete. Je akýmsi premiérom Svätej stolice a hlavným poradcom pápeža, často označovaný tiež za pápežovho zástupcu. Parolin sa svojej novej funkcie ujme 15. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies