Pápež vyhlási za svätého Poliaka, ktorý študoval na Slovensku

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 16:57 • 2 min
Pápež vyhlási za svätého Poliaka, ktorý študoval na Slovensku

BRATISLAVA - Pápež František vyhlási za svätého zakladateľa rehoľnej spoločnosti kňazov mariánov Stanisława Papcyńského, ktorý žil a študoval v piaristickom kláštore v Podolínci v rokoch 1654 - 1660. Svätý Otec ho vyhlási za svätého počas slávnosti na Námestí Svätého Petra 5. júna.

slovakia

left justify in out

Nový svätec počas života konal veľa diel milosrdenstva a povzbudzoval aj druhých, aby ho prejavovali nielen živým, ale aj zosnulým. Mal vízie očistcového ohňa a duší, ktoré v ňom trpia. Svojich spolubratov žiadal, aby sa ustavične modlili za zosnulých. Za svojho patróna ho považujú manželia, ktorí túžia po počatí, rodičia očakávajúci narodenie dieťaťa, ale tiež ľudia, ktorí sa modlia za duše zosnulých.


Stanisław Papcyňski sa narodil v r. 1631 v poľskom meste Podegrodzie. Ako mladý vstúpil k piaristom. Po šestnástich rokoch odišiel z rehole a v. r. 1673 založil rehoľnú spoločnosť, ktorej úlohou bolo šíriť úctu k Nepoškvrnenému Počatiu, modliť sa za zosnulých a pracovať vo farnostiach. Pracoval ako pastier a vychovávateľ vo Varšave. Zomrel v povesti svätosti 17. septembra 1701 v obci Góra Kalwarii pri Varšave. Tam sa nachádza aj jeho hrob, 16. septembra 2007 bol blahorečený. Papczynski je patrónom nenarodených detí a rodičov túžiacich po potomstve.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies