Pápež vo Vatikáne prijal siroty po migrantoch, ktorí neprežili plavbu do Európy

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 09:30 • 2 min
Pápež vo Vatikáne prijal siroty po migrantoch, ktorí neprežili plavbu do Európy

VATIKÁN - Pápež František dnes vo Vatikáne prijal skupinu detí, ktorých rodičia zahynuli pri pokuse dostať sa do Európy na vratkých lodiach prevádzačov.

slovakia

left justify in out

Pápež prijal mladistvých migrantov, ale aj ich talianskych rovesníkov, ktorí potom spred vatikánskeho paláca vypustili desiatky bielych balónov na pamiatku obetí riskantnej plavby cez more.

 

Počas stretnutia František svojim hosťom ukázal oranžovú záchrannú vestu patriacu dievčatku, ktoré sa utopilo vo vodách Stredozemného mora.

 

Pápež vysvetlil, že mu ju daroval jeden zo záchranárov plačúc, pretože dievčatko nedokázal zachrániť. "Otče, zlyhal som. Dievčatko vzala vlna a jediné, čo po nej zostalo, je táto vesta," citoval ho pápež.

 

"Nechcem vám spôsobovať bolesť, ale ste odvážni a poznáte pravdu... Existuje tu nebezpečenstvo. Mnoho dospievajúcich, chlapcov a dievčat, mužov a žien je ohrozených...(…) Pomyslime si na to dievčatko - ako sa asi volalo? Neviem, je bez mena. Každý z vás nech mu v srdci dá meno, aké chce. To dievča je teraz v nebi a díva sa na nás," dodal pápež.

 

Stretnutie s deťmi organizovala Pápežská rada pre kultúru v rámci takzvaného Nádvoria národov. Rada sa každý rok snaží nájsť deti, ktoré prežívajú výnimočnú situáciu. "Vlani to boli deti, ktoré majú rodičov vo väzení, tento rok sme sa zamerali na deti, ktoré utekajú z domu – na migrantov rôznych národností a vyznania, ale aj na tých, ktorí ich prijímajú – teda na žiakov talianskych škôl," vysvetlil spoluorganizátor Rafael Sánchez Mazas. Tento rok voľba padla na Kalábriu, ktorá je jedným z miest, kam doplávajú člny s migrantmi, dodal Vatikánsky rozhlas.

 

Deti z Kalábrie priniesli pápežovi list, v ktorom mu sľúbili, že prijmú všetkých, ktorí prídu do Talianska" a "tých, ktorí sú iní ako my", nebudú "nikdy považovať za nebezpečných nepriateľov".

 

Tento týždeň sa pri líbyjskom pobreží podarilo pred smrťou v mori zachrániť približne 10.000 migrantov, ktorí chceli príjemné počasie a pokojné more využiť na plavbu za lepším životom v Európe. Za posledné tri dni tohto týždňa sa však tri lode potopili, pričom prišlo o život najmenej 70 ľudí a ďalšie desiatky sú nezvestné.

 

Po uzavretí tzv. balkánskej trasy je more medzi Líbyou a Talianskom momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Očakáva sa, že ich počet v nasledujúcich mesiacoch porastie v súvislosti so zlepšujúcim sa počasím.

 

Tento rok po nej do Talianska dorazilo odhadom asi 40.000 migrantov. Od začiatku roka sa však v Stredomorí utopilo 1370 migrantov alebo utečencov, informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu tento v utorok - ešte pred spomínanými tohtotýždňovými tragédiami.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies